Папа се нада да ће арапска турнеја помоћи побољшању односа хришћана и муслимана

Папа Фрањо изјавио је у сриједу како се нада да ће његова историјска посјета Арапском полуотоку помоћи у отклањању увријеженог става о неизбјежном сукобу цивилизација између хришћанства и ислама.

BUKA portal / 06. фебруар 2019

Фрањо се вратио у Рим у уторак из Уједињених Арапских Емирата, гдје је у Абу Дхабију предводио највећу мису икада на отвореном на полуотоку у коме је рођен ислам.

- У ери, попут наше, гдје постоји снажно искушење да се истакне сукоб између кршћанске и исламске цивилизације, па чак и да се религије сматрају узроком сукоба, ми желимо једни другима послати јасан и одлучан сигнал да је сусрет могућ - изјавио је  папа на својој редовној опћој аудијенцији.

Фрањо је мислио на документ који је потписао током посјете са шејхом Ахмадом ел-Таyебом, великим имамом египатске джамије и универзитета ал-Азхар, најауторитативније теолошке и образовне институције у исламу.

Папа је казао да је "Документ о братству међу људима"  доказ како је могуће да "поштујемо једни друге и одржавамо дијалог, и да, упркос разликама у култури и традицији, кршћански и исламски свјетови цијене и штите заједничке вриједности".

Документ, потписан у понедјељак, позива "све којих се то тиче да престану користити религију како би потицали на мржњу, насиље, екстремизам и слијепи фанатизам, и да се суздрже од кориштења Божјег имена како би оправдали акте убиства, протјеривања, тероризма и репресије".

Апеловао је да сви прочитају документ, рекавши да нуди идеје како да појединци раде на толеранцији и коегзистенцији.

Ултраконзервативни католици противе се сваком дијалогу с исламом, док неки кажу да му је крајњи циљ да уништи Запад, преноси Реутерс. 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.