Парламентарци нису радили а зарадили по 30 хиљада марака за пола године

Не радити, а добро зарадити. То је принцип понашања државних парламентараца који су за пола године у джепове ставили по 30 хиљада марака, иако нису успјели да усвоје ниједан закон или било који други акт.

BUKA portal / 05. мај 2019

Предствнички дом Парламентарне скупштине БиХ од 6. децембра прошле године, када је конститусиан, па до данас није одржао ниједну сједницу, али то није био разлог да не приме плату.

’’Високе накнаде за државне парламентарце у суштини не би требало да представљају проблем зато што би они требало да обављају један веома одговоран посао. Доношење закона, закона који одлучују о нашим животима. Међутим, суштински проблем представља то што они ништа не раде. С друге стране то су безобразно високе плате када добар дио популације једва саставља крај с крајем’’, каже комуниколог Младен Бубоњић.

Парламентарци из Странке демократске акције, ХДЗ-а БиХ, ХСС-а, ХСП-а, СДП БиХ, ДФ-а, СББ-а, ПДА, СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, Српског Клуба, Наше странке – Независног блока и А СДА-а требало је да заступају интересе народа који су их бирали. 

Међутим, они су умјесто рада у јавном интересу из джепова Срба, Бошњака, Хрвата и осталих узимали плате. Пет хиљада марака мјесечно. То показује сав несразмјер живота “обичног” човјека и парламентараца које бирају. 

’’Морал и политика не иду руку под руку. Ако политичари не раде на адекватан начин ту су избори да их казне. Међутим, грађани их на избрима награде. Само они уживају. Постали су партократска елита и сами су себи довољни. Стиче се утисак да ова земља постоји само због политичара’’, каже Бубоњић.

Просјечна плата на почетку ове године у Републици Српској је била 887 КМ, а у Федерација БиХ 924 КМ. 

Испоставља се да нигдје у Европи политичари не зарађују и до осам пута више од својих грађана осим у Босни и Херцеговини. Мишљење грађана је да нема сиромашнијег народа и богатијих политиачара.

’’’Они имају толике плате, а радник ако закасни на посао, одмах му се скида од плате, замислите дај апсурд’’, један је од коментара анкетираних грађана.

Парламентарна скупштина БиХ је већ пола године у потпуној блокади због одлуке СНСД-а да бојктује рад законодавне власти све док се не откоче процеси у Предсједништву БиХ везан за именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Одређени број државних представника није још остварио право на плату у Парламентарној скупштини БиХ с обзиром на то да се тренутно налазе на функцијама у извршној власти. Ријеч је између осталих о Денису Звиздићиу, Адилу Османовуићу, Едити Ђапо, Драгану Мектићу и Мирку Шаровићу.

 

РТВБН

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.