Парламентарка заиграла у представи за обољеле дјечаке! (ФОТО)

"Сви глумци су пригрлили идеју о хуманитарној представи, иако искрено говорећи неки од њих живе на граници егзистенције, и можда њима тај новац исто тако треба за преживљавање", каже Мирела Трепанић.

T.Čalić / 20. новембар 2018

Foto: Meša Sprečić

Већина парламентараца, након што добију мандат, изгуби контакт са онима који су им дали повјерење и о њиховом раду на терену ријетко шта ћете прочитати.
Изузетака је мало, али их има. Једна од њих је Мирела Трепанић, парламентарка у Скупштини ТК. 


Она је заиграла у представи Джено, джено романипе, (у преводу Бит ће, бит ће ромски народ) која је изведена у суботу 17.11. у БКЦ Грачаница хуманитарно. Сав приход од улазница сакупљен је за лијечење двојице грачаничких дјечака Алији Мујићу и Мехмеду Шабићу.


Седмогодишњи Алија болује од целебралне парализе, дванаестогодишњи Мехмед је тешко повријеђен у пожару прошле године.
Трепанић каже да је лако донијела одлуку да заигра у представи.

Фото: Меша Спречић


 „Једина глумица у представи је недавно постала мајка, и како нисмо имали времена да увјежбамо неког новог за представу, сасвим је било логично да ја ускочим у представу“, кеже Трепанић која је представу режирала.


Посебност представе је и у томе што говори о ромској  култури и традицији и што у којој играју већином аматери Роми из Грачанице.


 „Циљ педставе био је да се Роми укључе у друштво као и да се сви остали упознају са ромском културом и традицијом. Грачаничка публика је наградила ову представу бројним аплаузима на премијери те двије репризе, и тада је представу погледало око 900 гледалаца. Припремали смо турнеју представе када је један од извођача Јусуф Љевшић дошао на идеју о спортским активностима у Грачаници за хуманитарно прикупљање средстава за лијечење двојице дјечака. Пошто сам ја и прошле године имала такођер хуманитарну представу Маратонци трче почасни круг за исте дјечаке, одлучила сам да ову идеју спроведем и ове године са представом са Ромима. Сви глумци су пригрлили идеју о хуманитарној представи, иако искрено говорећи неки од њих живе на граници егзистенције, и можда њима тај новац исто тако треба за преживљавање“, испричала је за Буку Мирела Трепанић.

Фото: Меша Спречић

Представа игра  и 01.12. у Дому културе Лукавац. И овај пут иста глумачка постава играће у хуманитарне сврхе за лијечење Шејле Суљић обољеле од рака дојке. 
Права турнеја је остављена за прољеће, када се враћа у екипу глумица Алмедина Мехић.


Джено, джено романипе је четврта представа редитељице Миреле Трепанић, која је у својој родној Грачаници освојила публику са представама у којој глуме глумци аматери, те млади и дјеца: Скидајте се до краја, Wе Wилл Роцк Yоу и Маратонци трче почасни круг.


Већина оних који су присутвовали представи одржаној овог викенда  у Грачаници фотографијом су биљежили кадрове и на друштвеним мрежама постављали коментаре да се оваквим акцијама поправља друштво, те да је за сваку похвалу што једна парламентарка у сарадњи са грађанима и послије избора ради овакву ствар.
Један коментар је гласио да снага лежи у грађанским иницијативама додајући „Када се грађани организују БОЈИМО СЕ ДА СЕ ГРАЧАНИЦА НЕ ОДВОЈИ ОД ОСТАТКА БИХ“


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.