Паролдо је чаробно италијанско село које вјештице зову домом

Ове жене назване су Масцхе и описане су као добре бијеле чаробнице које имају способност лијечити болести и правити чаробне кулинарске послатице. 

BUKA portal / 21. април 2019

Пијемонт је познат по вину, бијелим тартуфима и раскошном дворцу, али у овом идиличном дијелу Италије има много више љепоте него што сте мислили. Око 80 километара југоисточно од Торина у брдима Лангхе налази се релативно непознато насеље с прошлошћу, садашњошћу и натопљено црном магијом.

У овом мјесташцу живи само 230 становника. Паролдо је лабиринт средњовјековних улица, напуштених камених кућа и капела, али најфасцинантнија ствар у овом малом селу је, дом за жене за које се вјерује да посједују исцјелитељске моћи.

Ове жене назване су Масцхе и описане су као добре бијеле чаробнице које имају способност лијечити болести и правити чаробне кулинарске послатице. 

"Умијеће припреме домаћих специјалитета повезано је и појачано њиховом магијом како би се лијечиле све врсте кожних болести", објашњава Романо Салветти, власник Тратторие Салветти.

Коноба, која је отворена тијеком цијеле године, некада је била његов дом. Каже да је гледао како његова мајка која је била једна од бијелих чаробница, лијечи људе док је одрастао.

У приземљу ове куће је ресторан, а на спрату су собе које можете унајмити да бисте доживјели потпуно Масцхе искуство.

Салветтијева жеља је да пронађе све преживјеле Маске како би међу њима направио конкцију и тиме очувао традицију. Према предањима свима онима којима није могла помоћи традиционална медицина долази су у ово мјесташце да би се излијечили. 

Сматра се да се моћ лијечења кожних болести, од херпеса до псоријазе, преносила преко генерација жена у истој породици. Дакле, прије него што најстарија Масцхе умре, она мора пренијети своја знања унуци или кћери.

Једно од чувених јела с овог простора је Багна цàуда кремаста супа од бијелог лука, екстра дјевичанског маслиновог уља и инћуна. Касније се у ову смјесу ставља свјеже поврће углавном карбон и целер, те кришке хљеба. 

И док легенда каже да се вјештице заправо боје бијелог лука, ова биљка заправо је битан састојак у Масцхе јелима због својих здравствених предности, као што је на примјер побољшање пробаве.

Оно што требате посјетити у овом селу јесте Борго деи Цаваллини, али и Тратторију Салветти, гдје је Салветтијева сестра Цлелиа на челу кухиње. Сваког дана се у овој траторрији испоручују свјеже бијеле тартуфе. Овдје можете пробати само традиционална јела која су направљена од домаћих сасатојака. 

Најпопуларнија јела су Равиоли дел Плин и Вителло Тоннато. Иако она негира да је Масцхе, сви они који су пробали њену храну каже да су њене кулинарске вјештине чаробне.

 

Извор: Клиx.ба


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.