Пазите с ким комуницирате на Фацебооку и WхатсАппу! То вас може стајати визе за САД

Посљедњи такав случај забиљежен је у Бостону када је 17-годишњем Палестинцу који је у САД дошао из Либанона студирати на Харвард, одбијена виза те је враћен у Либанон због садржаја који је пронађен на његовом телефону.

BUKA portal / 30. август 2019

 

Апликације попут WхатсАппа аутоматски похрањују сав мултимедијски садржај који сте примили путем обичних и групних порука на смартпхоне – с обзиром на то колико је та апликација популарна те да су људи често налазе у великим групама у којима се шаље различит садржај, свакакве фотографије и видеозаписи могу завршити у њиховим телефонима.

Вјеровали или не, такве фотографије за које људи често нису нити свјесни да су похрањене у њиховим телефонима, довољне су да вам уред за имиграције забрани улазак у САД, пише Зимо.

Посљедњи такав случај забиљежен је у Бостону када је 17-годишњем Палестинцу који је у САД дошао из Либанона студирати на Харвард, одбијена виза те је враћен у Либанон због садржаја који је пронађен на његовом телефону.

Осим тога што је довољно узнемирујуће да вам нетко претражује пријеносна рачунала и телефоне на којима је похрањен приватни садржај који није за свачије очи, младић је доживио још већи шок када му је одбијен улазак у САД због садржаја који су његови пријатељи слали у групне поруке и који је аутоматски похрањен у телефон.

Након што су његов телефон и пријеносно рачунало претраживали 5 сати, рекао је да је жена из имиграцијског уреда почела викати на њега због објава његових пријатеља о политичким ставовима који су у супротности с америчком политиком.

На Тецх Црунцхеу кажу како је америчка граница “бизарно мјесто на којем се примјењују амерички закони који већином одговарају службеницима уреда за имиграцију који одлучују хоће ли прихватити или одбити улаз путницима” те да често без налога претражују и странце и држављане САД-а.
WхатсАпп и Инстаграм мијењају имена, погледајте како ће се одсад звати

У Случају 17-годишњака, из управе за царине и заштиту границе за ЦБС потврдили су да је службеник за имиграцију одбио његов улазак и визу у Америку те су додали да сви који се пријаве за визу морају задовољити различите увјете да би могли ући и живјети у САД-у. Случај су коментирали и из Харварда чији су службеници у контакту с обитељи студента и властима те се надају да ће ипак ријешити проблем с уредом за имиграције и да ће се младић придружити колегама с факултета.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.