Пхилипово тужно дјетињство: Сестра му је погинула, а мајка доживјела живчани слом

Иако је принц Пхилип велик дио живота провео у луксузу и окружен обитељи, срећа га није увијек пратила.

BUKA portal / 10. април 2021

Још од малих ногу морао је научити како се сам сналазити јер му је дјетињство у неким периодима било мрачно и застрашујуће.

Још од малих ногу морао је научити како се сам сналазити јер му је дјетињство у неким периодима било мрачно и застрашујуће.

Рођен је у Мон Репосу, вили Регенцy, на отоку Крфу 10. јуна 1921. године као први син принцезе Алице од Баттенберга и принца Андреwа од Грчке и Данске, а његово је име службено регистрирано као Пхилиппос. Пар је већ имао три кћери, али као њихов први син, Пхилип је био шести претендент по реду за грчко пријестоље.

Пхилипов отац служио је у војсци кад је Турска напала Грчку 1922. године, а због непоштивања наредби тијеком једне од битки оптужен је за издају и прогнан.

Његова мајка, принцеза Алице, прапраунука краљице Викторије, патила је од облика психозе и 1931. присилно су је затворили у швицарски психијатријски санаториј након што је доживјела живчани слом. Разочаран, његов отац преселио се на југ Француске да буде с љубавницом.

Све Пхилипове сестре удале су се за њемачке племиће у року од девет мјесеци и напустиле дом, остављајући га самог кад је имао само десет година. Од љета 1932. до прољећа 1937. мајку није видио нити је о њој примио било какву вијест. Никад му није послала чак ни рођенданску честитку. Касније је сазнао да је постала редовница.

У једном интервјуу годинама касније новинар је Пхилипа упитао којим језиком прича код куће, а он му је одговорио да не зна што је то дом.

Старији брат његове мајке Георгие бринуо је о њему седам година. Након његове смрти Пхилипа је у Великој Британији одгајао Лорд Лоуис Моунтбаттен, још један ујак, који га је послао на школовање у интернат у Шкотској.

Док се тамо образовао, Пхилип је сазнао да је његова омиљена сестра, која је у то вријеме била трудна с трећим дјететом, погинула у авионској несрећи у Белгији са супругом Георгеом и два малољетна сина.

Годину дана касније Пхилип је напустио школу и почео студирати на Краљевском поморском коледжу у Дартмоутху, гдје је упознао младу принцезу Елизабету кад је имала 13 година. Заљубили су се и вјенчали кад је она имала 21 годину, а заједно су остали све до данас, када је принц преминуо у 100. години.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.