Пипи Дуга Чарапа слави 75. рођендан

Зашто се сви диве овој најјачој, најхрабријој и најнеовиснијој дјевојчици на свијету? И након 75 година Пипи не излази из моде.

BUKA portal / 21. мај 2020

 

Пиппилотта Виктуалиа Руллгардина Крусмyнта Ефраимсдоттер Лåнгструмп -све то Пипи мора да изговори када се жели представити. То није случај само на шведском, већ на сваком од 70 језика на који су  преведене њене авантуре. Пипи је и даље особито популарна у Њемачкој, каже њен њемачки издавач Оетингер из Хамбурга. У Њемачкој је од 1949. године продано око 8,6 милиона књига о Пипи Дугој Чарапи, а широм свијета око 70 милиона књига.

Било је то у Шведској 1941. године када је Астрид Линдгрен сједила на кревету своје болесне кћеркице Карин. Она је предложила својој мајци да јој прича о "Пипи Дугој Чарапи" - име је дјевојчици спонтано пало на памет. Тако је Астрид Линдгрен почела да прича. Измислила је дјевојчицу са црвеним исплетеним кикицама, чија је мајка анђео, а отац краљ Јужног мора и која - осим мајмуна господина Нилсона и коња - живи сама у вили Вилекула. Три године касније Астрид Линдгрен записала је своје приче на папир и послала их једном шведском издавачу, наводно уз реченицу: "У нади да нећете алармирати Уред за бригу о дјеци."

Врло брзо је стигао одговор да не постоји интерес за штампање књиге.

Од контраверзне до култне фигуре

Када је 1945. године издавачка кућа Рабéн & Сјöгрен 1945. године објавила конкурс за дјечију књигу, Астрид Линдгрен послала је мало измијењени рукопис и освојила прву награду. Књига о Пипи Дугој Чарапи је први пут штампана за Божић 1945. године и постала хит.

Прије него што се то догодило, Пипи је била предмет свађе међу одраслима. Критичари су тврдили да би та деветогодишњакиња дивовске снаге, која живи сама у вили Кунтербунт и којој је дозвољено да ради све што жели, могла постати лош узор дјеци. Поред тога, жалили су се како је језик, којим се служи, директан и вулгаран, а књига деморализирајућа. "Ниједно нормално дијете не поједе читаву крем-торту, нити се босо шета по шећеру", написао је угледни професор Јохн Ландqуист за шведски лист "Афтонбладет". И додао: "Све то указује на машту неке луђакиње."

Оцијенио је и како је Астрид Линдгрен неталентована и некултивирана, а Пипи ненормална и морбидна.

Са Пипи никад није досадно

Али популарност Пипи Дуге Чарапе, посебно међу дјецом, доказала је да је ауторица књиге Астрид Линдгрен била у праву. Њене приче из Булербија и јунаци попут детектива Кале Бломкиста, Карлсона са крова и Михела из Лонеберга, учиниле су ову Швеђанку најпознатијом ауторицом књига о дјеци и младима до данас. Њене приче, гледајући у цјелини на цијели стваралачки опус, објављене су на 106 различитих језика са укупним тиражом од 165 милиона књига. Прије него што је Астрид Линдгрен умрла 2002. године у доби од 95 година, само у Шведској је снимљено више од 40 филмова са седам различитих глумица који су играле Пипи.

Али шта људи налазе у овој дјевојчици, која је необична у сваком погледу? Откако се Пипи уселила у вилу Кунтербунт, дјеци из сусједства Аники и Томасу није више досадно. Јер с Пипи се можеш играти чудесно, на примјер "проналажења ствари". Пипи објашњава игру својим пријатељима: "Знаш то је кад неко нешто тражи и то онда и пронађе. А шта би друго могло бити? " 

И заиста. Читав свијет је пун ствари и заиста је неопходно да их неко пронађе. А то раде "проналазачи ствари".  Пипи не иде у школу, јер – будимо искрени - „коме треба плутимикација?"

Еманципирани узор

„Пипи Дуга Чарапа је права дјечија хероина", анализира професор психологије Алфред Геберт из Мüнстера. „Посебно се с њом поистовјећују дјевојчице ". Јер, она је јака, дрска и воли помагати. Живи сама у великој вили, не иде у школу и још увијек може постићи све што пожели. Пипи успијева сама изаћи на крај са свиме -  зато што њени пријатељи играју важну улогу у њеном животу.

"Оне дјевојчице, које су одрастале са Пипи која им је била узор, вјероватно се добро успијевају изборити против мушкараца на послу и раде све за своје пријатеље", каже Геберт у интервјуу за лист Билд.

Слично размишља и берлински психолог Херберт Сцхеитхауер: „Код Пипи се ради и о придржавању и непридржавању правила, о људској снази и слабостима али и о пријатељству". Нарочито мања дјеца могла су се добро идентифицирати с Пипи, али истовремено се и дистанцирати од ње. Оно што Пипи чини посебно атрактивном је преокрет у односу снага између одраслих и дјеце, каже Сцхеитхауер за Деутсцхландфунк. И то је оно што ову дјечију јунакињу чини „универзалном и стално актуелном".

Рецепт за живот

Пипи утјеловљује све што дјеца желе, каже дјечија психологиња Свења Лüтхге из Киела – да спроводе своју вољу, имају супер снагу и доживљавају авантуру. "Дјеци су потребни јунаци попут Пипи Дуге Чарапе. Она се угледају на њу." Помало каотична Пипи може дати велику подршку и дјеци која су несигурна. "Пипи има рецепт за живот", каже Лüтхге за њемачки лист "Дие Wелт", "Она је на истој равни са одраслима и чак се усуђује збијати шале са васпитачима и полицајцима".

У исто вријеме, Пипи има непогрјешив осјећај за правду и велико срце за слабе. "То је идеалан узор за дјецу."

Зар никоме не смета што је Пипи један од најнестварнијих ликова Астрид Линдгрен? "Напротив", рекао је за лист Wелт дјечији психолог Wолфганг Бергманн. "Дјеца воле када њихови јунаци располажу натприродним моћима.  Такав је и Харрy Потер."

Астрид Линдгрен тако подстиче своје мале читатеље да се правилно понашају и на прави начин доживљавају ствари. Након најмаштовитијих  измишљотина, она њежно води дјецу натраг у свијет реалности. "Сигмунд Фреуд је  знао колико је добро када се помире его и супер-его – то је празник за душу."

Тако су и приче о Пипи Дугој Чарапи празник за душу - подједнако за дјецу и одрасле. А у Шведској се 75. годишњица Пипи прославља у четвртак 21. маја 2020. године, на дан када је рођена Карин Нyман – кћерка Астрид Линдгрен.

ДW


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.