Питали смо делегате СНСД-а, ХДЗ-а и СДС-а: Зашто не желите осудити четничко окупљање у Вишеграду?

Постројавање припадника "Равногорског покрета" прошле седмице у Вишеграду изазвао је многобројне ракције и осуде.

Milovan Matić / 13. март 2019

За велики дио грађана БиХ окупљање четника у црним униформама и парадирање улицама Вишеграда уз пјевање националистичких пјесама је страшан догађај који заслужује да буде кажњен и забрањен.

Ипак, за сада забране нема, а од многих су изостале и осуде.

На полтичкој сцени реакције на четничко оргијање су различите, а данас су делегати у Дому народа БиХ имали прилику да осуде овај догађај.
Ипак, такву могућност су одбили делегати из редова ХДЗ-а, СНСД-а и СДС-а.

Наиме, делегати нису хтјели у дневни ред сједнице уврстити осуду окупљања у Вишеграду Равногорског покрета.

Делегат у Клубу Хрвата у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Златко Милетић (Демократска фронта - ДФ) изразио је разочарење јер његова иницијатива којом је тражио осуду окупљања Равногорског покрета у Вишеграду није добила подршку.

"Дом народа у складу с његовим уставним надлежностима био је дужан да осуди такав догађај. Потрудио сам се да не употријебим било какав ружан епитет већ да само дам правну квалификацију тога што се десило у Вишеграду - додао је.

Милетић сматра да су особе које су учествовале на том скупу починиле кривично дјело из члана 145 Кривичног закона БиХ јер су на јавном мјесту, на јаван начин изазивали вјерску, расну и националну мржњу, што за њега само по себи заслужује посебну пажњу.

То мишљење је изнио посебно имајући у виду да је БиХ склона сигурносним изазовима, како их је назвао, те је оцијенио да је то вјероватно само један у низу таквих догађаја, нити је посљедњи нити први.

- Пропустили смо прилику да уз међународне званичнике, амбасадоре и европске парламентарце осудимо тај чин. Срамотно је да се нисмо огласили о томе  и да то што се догодило у Вишеграду назовемо правим именом. То је фашизам - рекао је Милетић након сједнице Дома народа ПСБиХ.  

Против Милетићеве иницијативе гласали су сви делегати у Клубу Срба од којих су четири из Савеза независних социјалдемократа (Душанка Мајкић, Средоје Новић, Никола Шпирић и Лазар Продановић) те Младен Босић из Српске демократска странке (СДС)

Против су били и три делегата Клуба Хрвата, сва три из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Лидија Брадара, Бариша Чолак и Драган Човић, а Марина Пендеш такођер из ХДЗ-а БиХ није присуствовала сједници.

За многе одбијање приједлога да се осуди овај четнички скуп за многе је несхватљиво и због тога смо питали управо оне који су одбили овај приједлог: Зашто не желите да осудите четничко окупљање у Вишеграду?

 

Занимљиво, делегат у Дому народа из ХДЗ-а Бариша Чолак правио се "луд" кад смо му поставили питање:
"Не знам ништа о томе. Нисам сад тамо", кратко је прокоментарисао.


Младен Босић из СДС-а није подржао ову иницијативу јер сматра да јој није мјесто у Дому народа, не желећи да каже шта мисли од постројавању четника у Вишеграду.

"Гласо сам против зато што таквој иницијативи није мјесто у Дому народа. Они који су је донијели имали су жељу да се само још више подгрије атмосфера, а да се скрене питање са стварних проблема. Расправа не би ништа добро донијела. Несразмјерно велика бука се диже око тога. Не мислим да је то догађај који заслужује толику пажњу. Ја сам из породице партизана, али не желим да се враћам у прошлост", рекао је Босић.

Душанка Мајкић из СНСД-а има други разлог зашто није гласала, а то је да нису испоштовани сви кораци за подношење иницијативе.

"Свака иницијатива мора да буде размотрена у надлежној комисији, а ова није јер комисије још нису конституицане", рекла је Мајкић, али није желила да да свој став:

"Различити су ставови. Ми нисмо никад успјели да се договоримо око тога. Дража Михаиловић због којег су се окупили људи у Вишеграду је спорна личност, али исто тако личност која је имала одређену улогу у ширењу демократизације на почетку рата. Његова улога је спорна у дијелу сукоба са комунистима", казала је Мајкић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.