ПИТАЛИ СМО ПОЛИТИЧАРЕ Шта ћете прво учинити као народни посланици?

Портал Бука доноси одговоре канидата за Народну скупштину Републике Српске из Бањалуке на питања која највише интересују грађане.

Ekipa portala BUKA / 05. октобар 2018

 Питали смо политичаре која ће бити њихова прва иницијатива уколико постану народни посланици?

 

Драган Чавић, Народни демократски покрет

 

Наставићу радити на свим иницијативама на којима сам протеклих осам година радио. У протеклих осам година био сам неко ко је упућивао на аргументоване критике и предлагао квалитетна рјешења за разне области.Имаћу сигурно иницијативу о доношењу закона о сукобу интереса, јер је ова иницијатива из нашег посланичког клуба два пута ишла у Народну скупштину и оба пута је пропала. Бићу дио иницијативе о доношењу закона о утврђивању поријекла имовине, а треба покренути и иницијативу о измјени закона о порезу на доходак и добит. Сва оптерећења реалног сектора треба смањити, а кроз буџет се  мора инсистирати на ставкама које ће довести до новог запошљавања.

 

Војин Мијатовић, Проевропски блок

 

Прва и најважнија иницијатива је усвајање сета кључних закона о којима смо управо разговарали и то прије формирања владе. Ако будемо у позицији да су наши гласови кључни за формирање скупштинске већине , услов за формирање исте и избор владе биће да на дневном реду прво буду закони који ће усмјерити даљи рад свих институција ка поправљању социоекономског положаја народа, заустављању одласка становништва, олакшавања пословања привреди и борби против корупције. Тек када скупштинска већина усвоји сет кључних закона може доћи до расподјеле функција. Ово је опредјељење које је Проевропски блок на челу са Социјалдемократском партијом поставио као кључни принцип за формирање власти на свим нивоима и у читавој БиХ.

 

Милан Петковић, Уједињена Српска

 

Залагаћу се за забрану „бијелог хљеба“, јер је то највећа наша срамота. Није поштено да неко 6 мјесеци након истека мандата прима плату из буџета, јер он мора да буде свјестан да је изабран на мандат, и да му истеком мандата престају и права и обавезе. Овако, он само има права, а нема обавеза. Такође, залагаћу се за увођење забране рада недјељом, јер је недјеља дан за породицу, за одмор. Капитализам је увео израбљивање радника до неслућених граница, а то није добро.

 

Давор Шешић, Српска демократска странка

 

Свакако ћу покренути питања развоја културе и спорта у Републици Српској, јер је култура идентитет једног народа, а спорт предуслов за здраву нацију.

 

 

Игор Црнадак, Партија демократског прогреса

 

Не планирам неке посебно симболичне активности као посланик након што будем изабран и посветићу се стварима које су нам најважније у Програму обнове Републике Српске. Сигуран сам да ће прве иницијативе бити смањење оптерећења на плате, пореске олакшице, увођење правила један човјек-једна плата, забрана непотизма по узору на француско рјешење, закон о поријеклу имовине итд.


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.