Питић: Грљење и љубљење ће нас у овом периоду коштати скупље од Порсцхеа

Епидемиологиња др. Аида Питић

BUKA portal / 02. јул 2020

Епидемиологиња др. Аида Питић казала је за Н1 како пораст броја обољелих није неочекиван, те да то очекују и у наредном периоду. Апеловала је на грађане да поштују мјере социјалне дистанце и ношења маске јер друге превенције нема. Такођер, казала је да се не љубе и не грле јер ће нас то, у овом периоду, коштати скупље од Порсцхеа.

"На почетку смо имали велико поштивање свих мјера, али у људској природи није изолација и желимо бити једни с другима, није природно да смо удаљени једни од других. Али мјера социјалне дистанце је најважнија јер се боримо против невидиљивог непријатеља. Ово је наставак епидемије у смислу повећаног броја, ово није епидемијски реп. Ово је други вал, али то нама у практичном животу апсолутно не значи. То је само професионална дефиниција броја обољелих. Имамо повећан број обољелих и то је наш проблем", казала је др. Питић.

Подсјетила је како су донијели мјере личне заштите и да то једино може помоћи јер других мјера превенције нема.

"Проблем с корона вирусом је што смо га сврстали у респираторне, али он је показао да нема само сезонску појаву. Он се појављује и ван сезоне респираторних инфекција. Морамо живјети с њим. Никада не можемо бити сигурни да је нешто сто посто ефикасно. Али морамо покушати живјети што нормалније уз поштивање свих мјера", казала је Питић.

 

Истакла је како тестирања морају вршити, али да асимптоматске случајеве не треба тестирати јер они два и по пута мање преносе вирус од симптоматских.

"Блиски контакт није то ако сте сједили у башти за сусједним столом или удаљеност већу од ваше руке, ако сте имали маску, то није ризичан контакт. А ако сте имали близак, лицем у лице контакт, да сте се љубили, сједили у канцеларији с неким ко је позитиван осам сати, онда је то ризичан контакт", казала је Питић.

Нагласила је да је битно носити маску и при употреби клима уређаја у затвореном простору јер ношењем маске се спрјечава унос капљица које шире вирус.

"Могућност преноса вируса са маском је један посто. Нама не требају нове мјере, само требамо поштовати ове које имамо", казала је.

Говорећи о јавним окупљањима, рекла је да се у свакој ситуацију морају поштивати мјере.

"Савјетујем људима да се понашају одговорно према себи и другима. Ако ћете заштити своје здравље, тиме заштићујете и своје најближе. Молим вас да будемо одговорни јер тако ћемо једино успјети у овој нашој цјеложивотној борби против инфекције. Носите маске, удаљите се јер никада не знамо ко је с ким био раније и како се понашао. Загрљај и пољубац ће бити скупљи од Порсцхеа у овом периоду", казала је Питић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.