Планира ли власт да ућутка Давора Драгичевића?

Хоће ли власт у Републици Српској покушати да "склони" са улице Правду за Давида и да ућутка Давора Драгичевића?

BUKA/E.P. / 14. јул 2018

Након што је Народна скупштина одбацила извјештај Анкетног одбора и након што је тужилаштво оквалификовало случај као убиство, власт у Републици Српској би се могла одлучити да склони народ са Трга Крајине. Да је то тако свједочи изјава Милорада Додика, коју је дао након скупштинског засједања назвавши окупљања нелегалним те да их треба прекинути.

Оно што власти у Републици Српској мисле, у конкретне потезе претвара СПОНА- Српски покрет невладиних асоцијација, која ће упутити иницијативу градским властима у Бањалуци да се мора поштовати Закон о јавном окупљању.  Како наводе зна се која су мјеста у Бањалуци предвиђена за јавно окупљање и које је предуслове потребно испунити да би се организовао јавни скуп.

 

Закључци са сједнице овог Покрета још је један директни напад на окупљања грађана и "Правду за Давида". Овог пута грађани који долазе на Трг су оптужени да дјелују на унитаризацији БиХ а сама окупљања назвали су "дегутантним и опасним". Минимизирање значаја великог скупа одржаног 7.7, на којем се скупило преко 10 000 људи свело се на намјеру стварања "мултиетничког грађанског друштва" те да су на скупу "виђене присталице федералних партија, прије свега СДП-а БиХ". Такви спинови иду јасно у смјеру блаћења окупљања, дајући им улогу каквим та окупљања сигурно нису. 110 дана, готово па четири мјесеца се грађани Бањалуке окупљају на Тргу Крајине, како би исказали подршку Давору Драгичевићу у његовој потрази са убицама његовог сина Давида. За власт окупљања грађана су трн у њиховом оку, она "нарушавају углед Републике Српске" а посебно боли то што се све догађа у изборној години. Истовремено 110 дана трају покушаји дискредитације "Правде за Давида" и спинови који засад не пролазе. Упрегли су владајући у своју машинерију сав арсенал који имају, медије, аналитичаре, политичаре.. Сви они им великодушно помажу у дискредитацији окупљања. Стефан Благић, Предсједник Рестарта, недавно је саслушан у полицији због пријаве запослених на РТРС-у, а све у вези са објављеним списком особа са криминалним досијеима који долазе на окупљања, на којем се и он нашао. Каже за БУКУ како је  тачно да се протести (изузев два велика: оног у априлу и  прије неколико дана) одржавају ненајављени, али је то посљедица одлуке власти на самом почетку да не спрјечавају окупљања. "Не знам шта је СПОНА наведеним потезима жељела да постигне, али то свакако није њихов посао и, када већ нису дали подршку борби за правду и истину, логично је да се ни не мијешају. На крају крајева, треба да будемо свјесни да је СПОНА уствари владина невладина организација, и када имамо цјелокупан контекст у виду, ствари нам постају нешто јасније, зар не?" каже Благић Додаје како је веома интересантно питање да ли ће власт забранити окупљања "Правда за Давида". "Сматрам да би власт највише вољела да угаси ова окупљања, али су свјесни посљедица уколико то покушају да ураде силом. Мислим да су на самом почетку владајући очекивали да ће се окупљања "стишати" сама од себе и нису жељели да долијевају уље на ватру јер је изборна година. Ипак, сада кад су избори на самом прагу, а окупљања се настављају скоро као и првог дана, јасна је бојазан владајућих, јер им скупови не иду у прилог. То значи да власт губи у обје варијанте: и ако насилно забрани окупљања и ако се окупљања наставе. Биће занимљиво видјети коју ће од те двије опције одабрати" истиче он.

 

Даниела Ратешић из групе Правда за Давида каже за БУКУ како су окупљања на Тргу Крајине спонтана окупљања градјана, која су Уставом загарантована свим градјанима и нико их не може забранити. "Ова окупљања нису организована од било какве политичке опције или НВО, да би се требале тражити дозволе. По тој логици дозволе би требали имати сви они страјкачи у парку Младен Стојановић" истиче она.

Психолог Срђан Пухало каже како би покушај забране окупљања био један од најглупљих потеза за њих. "Прво, показали би нервозу и слабост, Друго, морали би почети да хапсе и кажњавају што је у овом тренутку контрапородуктивно за њих. Треће, на тај начин не могу натјерати људе да забораве све ово што се дешавало у последњих 100 дана" истиче Пухало за БУКУ. Он каже да је захтјев СПОНА-е заправо иницијатива провладиних организација које говоре оно што власт мисли, али које имају мали утицај на јавно мњење и градјане Бањалуке и Републике Српске. Давор Драгичевић је прије два дана упутио писмо градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу писмо у којем жели само да га не "узнемиравају док се бори за правду и истину у случају Давидовог убиства. "Желим да докле год траје моја борба за мог покојног сина, све ствари ( свијеће, слике и др..) које се налазе на Тргу Крајине, данас познатом и као Давидов трг, ту и остану. Не желим да ме комунална полиција, као ни неки чиновници из одјељења за стамбено-комуналне послове овог града, ометају у мојој борби за истином." навео је Давор Драгичевић у свом писму. Даниела Ратешић каже како Правда за Давида трпи притиске на разне начине већ 109 дана, али оно што је очигледно, нису их сломили. "Јер нас нико не плаћа , нико нас не присиљава, осим наше родитељске и грађанске дужности да станемо на трг сваки дан и у тих 20 минута искажемо како подршку родитељима покојног Давида, тако и незадовољство радом институција које треба да обезбједе мирну и сигурну будуцност нашој дјеци. То је наша морална обавеза, а Уставом нам је као градјанима ове земље и дата та могућност да на овакав начин критикујемо рад институција" закључује Ратешић за БУКУ.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.