Планиран крак гасовода према Бањалуци

Генерални директор “Србија гаса” Душан Бајатовић изјавио је данас да је планиран крак гасовода “Турски ток” из Србије према Бањалуци, који ће бити капацитета 1,2 милијарди метара кубних.

BUKA portal / 08. јун 2019

Бајатовић је рекао новинарима у Бањалуци да ће тај крак ићи ће од нове компресорске станице смјештене између Инђије и Београда, до границе.

– Од границе ће вјероватно бити упарено са изградњом новог ауто-пута и планирамо да дође до Бањалуке, те даље до хрватске границе – рекао је Бајатовић, који у Бањалуци учествује на научно-стручној конференцији “Турски ток, геостратешки интерес западног Балкана – изазови и прилика за БиХ”.

Он каже да су за изградњу крака гасовода до Бањалуке, а касније и до хрватске границе заинтересовани “Србија гас” и “Гаспром”, као и да ће цијеви бити пречника 500 милиметара, а радни притисак 50 бара.

Бајатовић је истакао да тај пројекат представља развојну шансу за Републику Српску, али и читаву БиХ, јер ће се предвидјети прикључци и за Федерацију БиХ /ФБиХ/, уколико то они желе.

Он сматра да је директни интерес Српске, али и ФБиХ да имају на располагању гас као енергент.

– Одговарајући уговори биће врло брзо потписани и руски `Гаспром` је већ резервисао одређене количине гаса за Републику Српску – рекао је Бајатовић.

Он је подсјетио да је “Србија гас” раније преузео већи дио дионица предузећа “Бијељинагас”, као и да ће врло брзо бити завршена гасификација Бијељине, која ће ускоро бити први град у Српској који ће бити у потпуности гасификован.

Бајатовић је навео да су у Србији почели радови на “Турском току”, те да је до сада урађено око 30 километара у варовима, као и да је стигло више од 120 километара цијеви.

Он је истакао да је у Бугарској у току избор новог извођача радова, а ових дана се очекује да Србија, Бугарска и Мађарска усагласе све тачке прелаза гасовода.

 

Бајатовић каже да је цијев која иде кроз Црно море већ близу турске обале, додајући да се “Турски ток”, који је нека умањена верзја некадашњег “Јужног тока”, гради и како би се избјегли одређени геостратешки проблеми.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.