Плата директора Земаљског музеја БиХ изазвала невјерицу

Иста неће бити уплаћена до даљег

BUKA portal / 20. мај 2020

Након свих до сада познатих и јавно објављених проблема у којима се налазио и налази Земаљски музеј БиХ, данас је објављена платна листа за март 2020. године директора овог музеја Мирсада Сијарића. Приложени износ, који је код многих изазвао невјерицу, говори да плата директора државног музеја износи 642,38 КМ нето, уз напомену да иста неће бити уплаћена до даљег.

Мирсад Сијарић, који је и савјетник за касни средњи вијек, у разговору за "Независне" каже да не зна зашто би било неких тајни по питању било чега што се тиче ове музејске институције. Каже да поводом Међународног дана музеја, који се одржава 18. маја, увијек добијају неке оптимистичне поруке, а да им с друге стране људи не вјерују кад говоре с каквим се све проблемима суочавају.

Појаснио је да се финансирање ове институције и даље врши захваљујући властитим приходима од реализације пројеката и посјета, док је рјешење правног статуса и даље мртво слово на папиру.

"Ми и даље нисмо ни на једном буджету, власт се прави да не постојимо, запослени у овој установи не примају плате јер немамо финансијска средства, па смо препуштени чекању јавних позива на којима аплицирамо за средства као и невладине организације. Нико неће да преузме одговорност јер ови на републичком нивоу кажу да је Музеј у надлежности кантона, а власт кантона да је надлежност ентитета", каже Сијарић. Напомиње да је износ плата смијешан и да се ријеши разговором на само једној кафи, али да за тако нешто напросто не постоји жеља никога у БиХ, па се питају треба ли држави БиХ државни музеј.

Како је додао, пандемија вируса корона је додатно отежала ионако тешку ситуацију.

"Прошле године смо буджету Земаљског музеја допринијели властитим радом за 40 посто. Приходе смо прикупили највише од посјета, али сада мјесецима нико није купио улазницу за музеј и све је веома неизвјесно", навео је он.

Страхује да ће у будућности зависити од помоћи политичких нивоа власти, а, каже, ко од њих зависи - мрка му је капа. Земаљски музеј БиХ од јуче је након два мјесеца отворен за посјетиоце, па је то прилика да се радницима, али и овој институцији помогне да опстану.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.