ПЛАТЕ У БИХ: Ово је разлика у примањима између мушкараца и жена

Плате

BUKA portal / 29. мај 2021

 

Мушкарци у Босни и Херцеговини у просјеку зарађују за око 13 посто више од жена, док особе са завршеним факултетом у односу на оне са средњошколским образовањем имају око 15 посто већа просјечна примања, показује истраживање портала Плата.ба.

Кад се гледа просјечна зарада по образовању, истраживање показује како просјечна нето плаћа за свеучилишно образовање у БиХ износи 1.348, а средње 1.168 марака.

Разлике у заради постоје и међу споловима па тако БиХ с разликом од 13 посто у корист мушкараца прати Еуропску унији гдје запослена жена у просјеку заради 14 посто мање него мушкарац.

Како би се уједначила примања међу споловима у Унији, заступници у Еуропском парламенту су 21. сијечња 2021. усвојили резолуцију о Стратегији ЕУ-а за равноправност сполова којом позивају Комисију да изради нови амбициозни акцијски план за смањење разлике у плаћи међу споловима, који државама чланицама поставља јасне циљеве за смањење разлике у сљедећих пет година.

- Према нашим подацима, на основу уноса испитаника, просјечна плаћа за мушкарце је 1.309, а за жене 1.160 марака - кажу с портала Плата.ба

Према истраживању споменутог портала који је дио пројекта који се проводи у више земаља у свијету, највиша исплаћена плаћа у БиХ у посљедњих 12 мјесеци износи 8.533 марака. Та је плаћа исплаћена једном генералном директору, а наведени износ, како кажу, садржи основну плаћу и бонусе.

Гледајући просјек зараде по занимањима, у БиХ највише зарађују Цоунтрy Манагери чија просјечна плаћа износи 3.731, а најмање чистачи 596 марака.

У прва три најплаћенија занимања спадају и генерални директор (просјек 3.719 КМ) те ИТ директор (3.417 КМ).

С друге, пак, стране, уз чистаче, у БиХ најмање зарађују шивачи (630 КМ) те портири чија је просјечна плаћа 640 марака.  

Истраживање, које се врши онлине, а подаци се добивају на основу уноса испитаника и обухваћа просјечну нето плаћу у седам земаља регије, показује да се на задњем, односно предзаднјем мјесту налазе Сјеверна Македонија и Босна и Херцеговина.

Тако је у Сјеверној Македонији просјечна нето плаћа 907, а у БиХ 1.265 марака што значи да је просјечна зарада у нашој земљи чак три пута нижа од оне у Словенији.

Највиша просјечна плаћа је у Словенији 3.703 марака, а слиједе Румуњска и Хрватска са 1.895, односно 1.818 марака. Одмах иза њих су Бугарска са 1.801 марком те Србија са 1.305, наводе с портала Плата.ба.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.