Пла Медиа Да 03: Сви смо рођени креативни. Играјте се, останите дјеца, јер најдјетињастија ствар је понашати се одрасло

„Сви смо рођени креативни, понашати се одрасло најдјетињастија је ствар коју можете урадити“, каже дуо који свој рад схвата као игру и забаву којој нема граница. И јесте тако. Дубоко сам увјерен да смо сви рођени са тим даром, но да ти га ћаћа, матер и ближа фамилија прво мало скрешу. Па васпитачи, учитељии, професори/це. Онда послодавци, клијенти. Фуцк тхем је порука ових Швеђана. Ради своју ствар и не одступај од тога!

Nikola Lero / 10. јун 2018

 

Негдје првих декада 20. вијека Ајнштајн нам је говорио о бесконачности свемира. Вјероватно није превише знао о реацх-у, боостању постова, али контам да би био утицајан твитераш.

Вијек касније, у Бањалуци, неки други људи доказују да је и комуникација та чије се границе не знају, те да нема суштинске разлике између Бањалуке, Париза, Загреба, Штокхолма, Београда. Говорим о креативности, да не буде забуне.

 

 

У питању је регионални комуникацијски догађај Пла Медиа Да. Знате, у посљедње вријеме има много конференција, едукација  о медијима, дигиталном маркетиннгу, али не идем на њих.  Јер постоји разлика између неког ко ради кампању за “Адидас”  или за клијенте у Токију, Лондону и аннабе маркетера који одржавају једино своју страницу. И то неуспјешно.

Е, тридесетак ових првих нам је у Музеју савремене умјетности РС осмог јуна показало неколико ствари и научило неколико лекција. И професионалних и личних. О проблемима са клијентима, стресу, буџету, како бити  жена на водећој функцији на Балкану (Хинт: Није лако!) итд. Говорићу о овим људским причама, без њих нема ни оних других.

Сви смо рођени креативни!

Ми смо хероји које нико не жели, али су свима потребни – кажу Фредрик Öст и Ерик Коцку,  ексцентрични двојац агенције СНАСК из Штокхолма, који су радили кампање за “Самсунг”, “Елецтролу”, “Мицрософт”. Они су биле звијезде стаге-а Уран са својом оригиналном брендинг филозофијом - Стичите непријатеље, правите пријатеље. Јер ако нико не мрзи то што радите, нико неће ни вољети! Морате испровоцирати емоцију код људи.

Но, једна реченица погодила ми је резонанцу.

„Сви смо рођени креативни, понашати се одрасло најдјетињастија је ствар коју можете урадити“, каже дуо који свој рад схвата као игру и забаву којој нема граница.

И јесте тако. Дубоко сам увјерен да смо сви рођени са тим даром, но да ти га ћаћа, матер и ближа фамилија прво мало скрешу. Па васпитачи, учитељии, професори/це. Онда послодавци, клијенти. Фуцк тхем је порука ових Швеђана. Ради своју ствар и не одступај од тога!

Гдје нас води будућност комуникације, технологије и медија?

Једно од занимљивих предавања било је и француског футуристе Јеана Ц. Бонис који је говорио о виралној серији Блацк Миррор, будућности технологије, о томе како 13 милиона камера у Кини надгледа сваки наш покрет, те моралним границама у дигиталној (р)еволуцији коју проживљавамо. Парижанин који води више од 15 компанија каже да су Бањалука, Париз, Лондон – сви у једној глобалној причи, комуникацијској синтези и да је на нама да одлучимо да ли ћемо дар технологије искористити са добрим или лошим намјерама. Подсјетио сам га шта се десило са Нобелом и његовим намјерама. Насмијао се оптимистични филозоф и оснивач Оморе агенције.

„Интернет је рокенрол, а инфлуенсери су нове звијезде“

Највише пажње  изазвао је панел „Моћ једног лајка – Тхе поер оф лике“, који је окупио ФБ, инстаграм и твитер инфлунсере из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе. Иако многе маркетинг агенције у БиХ не схватају значај инфуленсера, чије глобално тржиште вриједи око 1,7 милијарди долара (мхм), велико интересовање учесника показало је да овај вид брендирања и оглашавања долази на наше просторе, и то на велика врата. „Интернет је рокенрол, мора бити луд, забаван, неконтролисан” – коментар је Милана Вучићевића, познатијег као @ницхимизазван, кога прати 160 хиљада људи на твитеру, наглашавајући да један уложени долар у инфлуенсер маркетинг доноси 607 долара профита.

Можете их пљувати, али их пратите! Нјихове постове, слике, сторије! Шерујете, лајкате, коментаришете.

 

Негдје при крају дискусије каже једна од тих инфуленсерки: “Нико више не чита. Народ жели брзе ствари. Брзе слике. Брзе видее. Сторије.”

Можда. Али не желим да вјерујем у то. Знам да има и ових што читају. Па макар и ове моје дуге, замарајуће блогове. 

Јер шта сам ја без слова испод ове насловне фотке. Јуст соме бо итх а претт фаце.  А таквих има на хиљаде.

Вјерујем у моћ ријечи.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.