Пленковић поручио: Свака седмица у школама може почети химном!

Грб, застава и химна требали би бити истакнути у учионицама и у јавним просторима. Тиме се исказује поштовање према онима који су стварали нашу домовину

Večernji.hr / 06. септембар 2019

foto: Hrvoje Jelavić

Из наше перспективе, Француска се због своје величине и повијести не чини као земља која има проблема с домољубљем. Па ипак, од овога тједна проводе закон према којем се у свим вртићима и школама уводи обвеза истицања застава Француске и ЕУ, ријечи химне и мото “Либертé, éгалитé, фратернитé” у свим учионицама. Идеју да се од “ране доби уводе вриједности и симболи Француске” подржао је и предсједник Еммануел Мацрон. Министар образовања Јеан-Мицхел Бланqуер приједлог у склопу образовне реформе образложио је потребом за јачањем духа грађанства и познавања националних симбола.

Љевичар Мицхел Лариве устврдио је како то води према национализму те да је довољно то што су француске заставе испред свих школских зграда. Школски су синдикати били против приједлога и зато што сугерира да образовни сустав недовољно домољубно освјешћује и едуцира младе. У РХ је обвезно истицање заставе на зградама државних тијела. Челнике 10 парламентарних странака стога смо питали би ли подржали адекватан приједлог код нас.

Питали смо и министрицу проф. др. сц. Блаженку Дивјак па нам је из Министарства знаности и образовања одговорено: “Сукладно Закону о грбу, застави и химни, у свим учионицама истакнути су грб РХ, а сукладно закону истичу се и заставе у школским установама. Првога дана наставе у свим школама одржавају се приредбе за ученике првих разреда на којима се изводи и химна РХ, а истакнута је и застава. Само истицање симбола неће придонијети јачању домољубља, већ је потребно кроз одгој и образовање код ученика потицати развој позитивних вриједности међу којима су свакако и оне везане уз национални и културни идентитет.” Синдикат учитеља Хрватске и НСЗССХ нису нам одговорили, док је челник синдиката Препород Жељко Стипић одговорио: “Да национална симболика и каквоћа домољубља не морају бити у корелацији, показује нам и примјер бивше државе.

Пола смо се стољећа свакодневно спотицали на југославенске симболе, али то није довело до раста привржености тој држави. С друге пак стране домољубни је дух у хрватском народу опстао и растао иако су застава, грб па и химна били стављени скоро па у илегалу. Ни с чим, па ни симболима државности не треба претјеривати. Кратак је пут од пренапухивања до багателизирања”, образложио је Стипић.

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац први је и најопширније одговорио: “СДСС сматра, и то је више пута истицао и истиче, да је Хрватској потребно јачање уставног патриотизма и то како хрватских тако и еуропских уставних вриједности и норми. То значи једнакости међу грађанима и њих пред законом, толеранција разлика по било којој основи, друштвена солидарност и праведност као увјети за стварање неизрабљивачког менталитета и стања друштвених односа. На крају, то значи борба за више једнакости хрватске у односу на друге нације како у економском тако и у политичком смислу. А што се тиче јачања националних осјећаја припадности, ми смо у протекле три десетљећа тога имали и имамо много, много више од уставног патриотизма.

Зато мислимо да је за Хрватску важније да прођемо оно што је Француска прошла од Француске револуције наовамо у изградњи Републике слободних, једнаких и у уставном братству уједињених умјесто што разграђујемо Републику коју још нисмо ни довршили”, образложио је Пуповац. Предсједник СДП-а Давор Бернардић, каже: “С обзиром на то да се хрватска застава налази на свакој институцији, а хрватски грб у свакој учионици, сматрамо да дјеца имају сасвим довољно прилике научити све о застави, грбу и химни. Што се тиче ‘слободе и једнакости’, то су темељне вриједности социјалдемокрације, за које бисмо хтјели да буду и вриједности РХ. У школе је потребно увести грађански одгој како бисмо дјецу учили њиховим правима и одговорностима у друштву те критичком размишљању. Зато је оно што дјеци у нашој земљи треба више него ишта озбиљна образовна реформа, коју ћемо покренути када дођемо на власт.”

“ХНС као либерална странка сматра да се властиту земљу воли најприје очувањем околиша, поштовањем закона, плаћањем пореза, солидарношћу према другим генерацијама, толеранцијом према другом и другачијем, марљивим радом, пристојношћу, знањем и идејама, а тек онда истицањем симбола. Сматрамо дакле да прије расправе о ‘реформи’ истицања симбола на одгојно-образовним објектима ипак требамо провести битне реформе у образовању које већ успјешно проводи министрица Блаженка Дивјак.” Борис Милетић образложио је став ИДС-а: – Француски приједлог није ништа ново, такве праксе постоје у другим демократским земљама, примјерице у Америци.

ИДС ће увијек подржати здрави патриотизам, међутим, национализам је на овим просторима већ донио пуно зла и мислим да то није прави пут за Хрватску. Осим тога, у Хрватској смо свједоци злоупорабе домољубља и претварања здравог патриотизма у агресивни национализам, да не кажем у усташтво. Зато бисмо сигурно били против таквог приједлога. На крају желим истакнути да бих волио да се домољубље у Хрватској показује на други начин, рецимо уредним плаћањем пореза, у чему је Истра апсолутни првак.

 

Вечерњи.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.