Плин у БиХ ове године ће поскупјети за више од 30 посто

Цијене плина у Босни и Херцеговини ове године ће се морати повећати за 31,3 посто, одлука је Управе БХ-Гаса.

BUKA portal / 08. јануар 2019

Како нам је казао директор БХ-Гаса Јасмин Салкић, до корекције цијена ће морати доћи јер постаје немогуће пословати са старом цијеном.

Наиме, ријеч је о повећању велепродајне цијене гаса према дистрибутивним компанијама.

БХ-Гас је након одлуке Надзорног одбора БХ-Гаса упутио захтјев и образложење према ресорном Федералном министарству енергије, рударства и индустрије и Федералном министарству трговине те тиме поступио по одлуци Надзорног одбора. Кроз овај захтјев је тражено повећање велепродајне цијене гаса са 495 на 650 КМ/1000 См3. Након тога, затражено је додатно образложење Федералног министарства енергије рударства и индустрије те је у одговору додатно образложен комплетан захтјев и документовани показатељи на којима се захтјев заснива.

"Предметно повећање је искључиво засновано на порасту цијена нафте и нафтних деривата у 2018. години, а слиједом тога дошло је до директног повећања руске набавне цијене гаса. Овај тренд повећања руске цијене је био и у дијелу 2016., 2017. и 2018. године те је у овом периоду руска цијена гаса повећана за чак 100 посто. БХ-Гас је од 2017. године, а у сарадњи с Федералним министарством енергије, рударства и индустрије у протеклих 18 мјесеци задржавао продајну цијену гаса на нивоу од 495 КМ/1000 См3, чиме је кроз пословање амортизовао било какву корекцију цијене гаса навише", саопћено је из БХ-Гаса.

Како се БХ-Гас почео суочавати с енормним губицима на разлици у цијени између набавне и продајне цијене гаса, који у мјесецу јануару на дневној бази износе отприлике 80.000 КМ, органи компаније су одлучили поднијети захтјев за корекцију велепродајне цијене гаса према ресорном Министарству.

"Желимо упознати јавност да БХ-Гас посједује све фактуре од 2016. године у којима је евидентиран пораст руске цијене гаса и да посједује све доказе о рационалном смањењу трошкова БХ-Гаса, чиме смо свели трошкове БХ-Гаса на износ од цца 4 посто од укупне цијене, што је, сматрамо, најмањи износ у поређењу с осталим јавним компанијама", нводи се у саопћњу БХ-Гаса.

БХ-Гас остаје у обавези да, како наводе из компаније, кроз руску цијену гаса смањи и цијене у БиХ.

"То ћемо урадити на исти начин као што смо у протеклом периоду цијену гаса у четири наврата смањили за 40 посто", истичу из БХ-Гаса.

Из БХ-Гаса додају како стоје на располагању за провјеру свих набројаних навода јер, како кажу, немају намјеру кроз цијену гаса утјецати на стандард грађана.

Подсјећања ради, из БХ-Гаса наводе како је велепродајна цијена гаса у Републици Српској у посљедњих шест мјесеци повећана са 435 КМ на 654 КМ/1000 См3, што чини повећање од више од 50 посто.

Клиx


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.