ПОЧЕЛА ПОПУЛАЦИОНА ОБУКА У РС: Од професора се очекује да убјеђују ученице да се удају и рађају!

Промоција традиционалне породице у школама у РС.

Maja Isović Dobrijević / 27. август 2019

Foto: Ilustracija

 

Професори једне бањалучке средње школе пожалили су нам се на ситуацију која их је забринула. Наиме, професори су прошле седмице, на редовним групним савјетовањима која се одржавају сваке године, по први пут морали слушати презентацију о "Популационој обуци у школама у РС". Многи од њих остали су неугодно изненађени презентацијом, нарочито зато што нису имали право да о њој продискутују или да поставе питање.

Једну презентацију потписује професор Драшко Маринковић, а она говори о негативној стопи наталитета, а друга презентација је од ауторке Ранке Перић Ромић која је ванредна професорица на Факултету политичких наука и посланица у Народној скупштини РС. У тој другој презентацији, према ријечима професора, наводи се да је узрок ниске стопе наталитета еманципована жена, а као један од разлога због којих жена треба да ступи у брак наводи се осјећај сигурности. Кроз ову презентацију такође се промовише традиционална патријархална породица.

Професори су добили и анкетни лист о популационој политици у школама, који су попунили, али нису имали могућност да поставе било какво питање о наведеним презентацијама.

Професорима није објашњено зашто су морали слушати ове презентације, али им је, како нам кажу, било сугерисано да у оквиру свог рада са младима промовишу ступање у брак, здраву породицу, а индиректно можда чак и рађање. Није директно речено, али један професор нам каже да је ову презентацију схватио као обавезу просвјетних радника да убјеђују ученице да се удају и рађају. То је, каже, лични утисак.

Министарству просвјете и културе Републике Српске, између осталог, поставили смо и питање који је циљ ових презентација, а добили смо прилично неодређен одговор који преносимо у цијелости:

“У другој половини августа текуће године чланови Тима за провођење популационе обуке, реализовали су предавања за просвјетне раднике о потреби и начину провођења популационе обуке у школама Републике Српске.

Током предавања извршено је анкетирање свих просвјетних радника и педагога о ставовима на који начин се најбоље могу реализовати наведене теме у школама Републике Српске, као и приједлозима шта би предавачима било потребно за ефикасно провођење ове активности.

Након што се обраде наведене анкете, биће представљени резултати, те предложени даљи кораци тј. начин реализације ове значајне теме у васпитно-образовном систему Републике Српске.

Намјера је да се помогне наставницима да реализују теме које су већ заступљене у наставном плану и програму, те да се стави  акценат на васпитну функцију  школе”, рекли су за БУКУ из Министарства просвјете и културе РС.

Александра Петрић, извршна директорица Фондације Удружене жене Бањалука, сматра да је ова ситуација одраз већ устаљеног јавног дискурса у којем се жене оптужују да су еманципацијом занемариле своју традиционалну друштвену улогу, која је примарно усмјерена на рађање, бригу о дјеци и породици.

“Порука младим женама је да се удају и рађају да би биле друштвено прихваћене и вредноване као корисне, те да, уколико то не учине на начин како се то од њих очекује, сносе одговорност за опстанак и напредак нације. При томе професори и професорице који промовишу овај концепт не узимају у обзир, нити истичу одговорност државе и институција да породицама, дакле женама и мушкарцима, обезбиједе могућности да се на равноправној основи запосле и осигурају егзистенцију да би могли да имају и одгајају дјецу, укључујући и могућности чувања и бриге за дјецу, да би и мајке и очеви могли да раде да дјеци осигурају нормалан живот”, каже за БУКУ Петрић Александра.

Додаје да је усмјеравање кривице за негативну стопу наталитета само на жене, не само друштвено дискриминаторно, већ и противно уставом и законима заштићеним категоријама равноправности полова и заштите људских права.

“И закони о образовању такође садрже одредбе којима се забрањује дискриминација, између осталог и по основу пола. Кориштење образовних радника и радница за промовисање ретрадиционализације друштва не води напретку, већ додатном јачању широко распрострањене дискриминације дјевојчица и жена, чему сматрам да нема мјеста у школама. Улога образовања треба бити усмјерена према заштити људских права свих грађанки и грађана, подстицање на слободу мисли, савјести, критичког промишљања и омогућивања остваривања потенцијала дјевојчица и дјечака да напредују, а не да се дјевојчице од најранијег узраста припремају да немају право да слободно мисле и одлучују о властитом животу и тијелу”, каже наша саговорница.

Новинарка Гордана Катана каже да је просто невјеројатно да се Просвјетно педагошки завод (ППЗ) одлучио да наставном особљу средњих школа одржава такве презентације, а да при том не дозволи расправу током које би и они од којих се очекује да „традиционалне породичне вриједности“ пропагирају међу ученицима кажу шта о томе мисле.

“Улога школе је прије свега образовна, наравно, пожељно је да наставно особље настоји ученицима преносити неке моралне вриједности. Али ту мислим на потребу поштивања људских права, дакле поштивања других и другачјих, развијање културе дијалога, опћенито демократских вриједности. Занимљиво је да се ППЗ, бар колико је јавности познато, никада на почетку школске године није обраћао наставном особљу како би их упозорио на пораст вршњачког насиља, унутаргенерацијски мобинг и инсистирао да обрате пажњу на такве појаве и настоје их предуприједити”, рекла је за БУКУ Катана.

Онда додаје да је застрашујућа порука која се на овај начин шаље младима.

“И ко уопће има право да им инсинуира и то иза школске катедре какав пут требају одабрати? У том контексту инсистирати да професори у данашње вријеме полазе од премисе да је хетеросексуални брак, дакле, не ни изванбрачна заједница једини исправан избор, противно је управо начелима слободе коју Устав БиХ, па и РС, гарантира свим њеним грађанима. Хоће ли неко засновати брак, рађати дјецу, бити самохрани родитељ, нечија сексуална опредјелјенја су избор појединца и нико, подвлачим нико, а најмање школа је та која на то треба утјецати”, истиче Катана.

Очито је, додаје, да нажалост, данас када увелико газимо 21. стољеће, поново "посебно ми жене морамо да водимо битке које смо вјеровали да су одавно завршене, да поново морамо да освајамо оне слободе које су нам дате и које сада власт, на мала врата али врло агресивно, па и незаконито, жели да нам одузме".

“Демографска слика Републике Српске је поражавајућа и овај бх. ентитет сваким даном, као и цијела БиХ, остаје без становништва. Али одговорност за то сноси власт огрезла у корупцији, непотизму, које за резултат имају незапосленост, потплаћен рад. И чиме онда да се стимулишу људи да заснивају породице, да се жене одлучују на рађање...да уопће остају у БиХ. Национални савјет за демографску обнову РС, а који је основан на иницијативу ентитетске предсједнице Жељке Цвијановић стоји иза ове, надасве накарадне идеје. Умјесто да пропагирају наводне традиционалне вриједности средњошколкама/лцима, било би им боље да се оснује национални савјет за економску обнову РС. Да та власт престане да мисли само на властите интересе, да створи увјете да се овдје од властитог рада може достојанствено живјети. Онда никог не би требали демагошком реториком увјеравати шта је за неког добро и исправно, а шта не”, рекла је за БУКУ Катана.

Док ресорно министарство не изађе са конкретнијим и јасним одговорима, професори ће остати у недоумици шта да раде са оним што су чули на овим презентацијама. Само се надамо да ово неће бити још један корак уназад када су у питању женска права у нашем друштву.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.