Почела кампања УН Wомен БиХ „Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно“

У фокусу овогодишње кампање у БиХ је утицај пандемије ЦОВИД-19 на пораст насиља над женама и дјевојчицама.

BUKA portal / 25. новембар 2020

 

УН Wомен БиХ од 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, до 10. децембра, Међународног дана људских права, у сарадњи с партнерима, проводи кампању “Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно”. Активности су дио глобалне кампање “16 дана активизма против родно заснованог насиља”, која позива на окончање свих облика насиља над женама и дјевојчицама.

У фокусу овогодишње кампање у БиХ је утицај пандемије ЦОВИД-19 на пораст насиља над женама и дјевојчицама. Уз то, кампања истиче важност осигуравања несметаног приступа услугама подршке преживјелима насиља, те допринос шире заједнице превенцији насиља над женама у времену кризе, с посебним фокусом на медије.
Почетак кампање „Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно“ обиљежен је онлине догађајем, на којем су уводне ријечи одржали/е Њ.Е. Јоханна Стрöмqуист, амбасадорица Шведске у БиХ, гдин Јохн Кеннедy Мосоти, представник УНФПА у БиХ, и гдин Давид Саундерс, представник УН Wомен у БиХ.

„Пандемија ЦОВИД-19 несразмјерно утјече на жене, и то је поготово случај када је у питању насиље над женама, када су домаћинства под притиском. У времену кризе, важно је да осигурамо да жене и дјевојчице добију пријеко потребну подршку и заштиту. Наставит ћемо подржавати рад на спречавању свих облика насиља над женама и дјевојчицама у Босни и Херцеговини”, рекла је Њ.Е. Јоханна Стрöмqуист, амбасадорица Шведске у БиХ.  

„Криза проузрокована пандемијом ЦОВИД-19 нас је све натјерала да практицирамо социјалну дистанцу и да останемо код куће. Као резултат, насиље у породици се повећало. Сигурне куће настављају подржавати жене и дјевојчице којима је потребна помоћ у кризи; особље је преоптерећено и рискира властите животе да помогне другима. Поносни смо на то што УН Wомен ради са локалним пружаоцима услуга из опћина и невладиних организација, који улажу труд да подрже сваку жену и дјевојчицу суочену са насиљем у породици. Све преживјеле морају добити помоћ коју требају и заслужују, поготово у времену кризе. Насиље никада није прихватљиво“, рекао је Давид Саундерс, представник УН Wомен у БиХ.

У оквиру догађаја одржана је панел дискусија на тему „Утјецај пандемије ЦОВИД-19 на насиље над женама“, у којој су учествовали/е Јошко Мандић, стручни савјетник при Агенцији за равноправност сполова БиХ Министарства за људска права и избјеглице БиХ; Јасмина Мујезиновић, извршна директорица Фондације локалне демократије из Сарајева; и Радмила Жигић, директорица Фондације „Лара“ из Бијељине. Један од закључака дискусије био је да сви чланови друштва - владин, невладин и приватни сектор, те медији, играју важну улогу у борби против насиља над женама и дјевојчицама, те да сви требају дјеловати заједно како би приватни и јавни простори били сигурни за жене и дјевојчице.

Кампања „Искључимо насиље над женама и дјевојчицама заједно“ се реализира и на друштвеним мрежама УН Wомен у БиХ – Фацебооку, Тwиттеру и Инстаграму, гдје ће представници/е невладиног сектора, медија и међународне заједнице послати снажне поруке у циљу подизања свијести о насиљу над женама и дјевојчицама у вријеме пандемије ЦОВИД-19 уз мото #искључимонасиље.

Такођер у склопу кампање бит ће реализирана блиска сарадња са локалним медијима из 11 бх. опћина, у циљу подизања свијести о насиљу над женама на локалном нивоу, и јачања капацитета медијских стручњака/иња за одговорно извјештавање о родно заснованом насиљу.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.