Почело велико суђење италијанској мафији, више од 320 осумњичених

Највеће суђење талијанским мафијашима у повијести започело је у сриједу с више од 320 осумњичених мафијаша и помоћника, између осталог оптужених за изнуђивање, кријумчарење дроге и крађу.

BUKA portal / 13. јануар 2021

 

Мета процеса је калабријски клан 'Ндрангхета који тужитељи сматрају најмоћнијом мафијашком скупином у држави, снажнијом од славне сицилијске Цосе Ностре.

Суђење ће се одржати у Калабрији

Суђење ће се одржати у калабрешком граду Ламезиа Терме у позивном центру који је претворен у судницу. Оптужени су смјештени у металне кавезе, а процесу ће назочити стотине одвјетника и тужитеља, новинара и гледатеља. 

Велик дио оптужених су одвјетници, рачуновође, подузетници, локални политичари и полицајци за које главни тужитељ Ницола Граттери тврди да су помогли 'Ндрангхети у изградњи криминалног царства. 

У обраћању новинарима пред судницом Граттери је казао како је истрага охрабрила локално становништво да проговори. 

"У протекле двије године биљежимо већи број тужби потлачених подузетника и грађана, жртви каматарења, људи који су годинама живјели под пријетњама 'Ндрангхете", рекао је тужитељ који се више од 30 година бори против мафије.

913 свједока, преслушано 24 хиљаде сати прислушкиваних разговора

На суђење је позвано 913 свједока, а преслушано је 24 тисуће сати прислушкиваних телефонских разговора. Граттери очекује да ће процес трајати годину дана, а суд ће засједати шест дана тједно. 

Италија је посљедњи пут одједном судила стотинама мафијаша 1986. у Палерму, а тај је процес представљао точку преокрета у борби против Цосе Ностре, након чега је та скупина изгубила на снази. 

То је суђење имало велик утјецај јер је циљало на бројне мафијашке обитељи, док је суђење у Калабрији усредоточено на једну скупину – клан Манцусо из провинције Вибо Валента. Велик дио 'Ндрангхетине хијерархије нетакнут је овим процесом. 

"Пут пред нама је веома дуг, но не смијемо одустати јер тисуће људи вјерују у нас. Не смијемо их разочарати", закључио је Граттери, а преноси Реутерс. 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.