Почело званично обиљежавање 24. годишњице геноцида у Сребреници

Званично обиљежавање 24. годишњице геноцида над Бошњацима "Сигурне зоне УН-а" Сребреница почело је у Меморијалном центру у Поточарима, а бит ће обављена заједничка дженаза и укоп посмртних остатака 33 жртве геноцида.

BUKA portal / 11. јул 2019

fena

Комеморација је почела у 11.00 сати интонирањем химне Босне и Херцеговине, након чега слиједи обраћање званица, одавање почасти и полагање цвијећа за жртве геноцида на Меморијални камен.

Вјерски програм ће почети у 12.00 сати учењем Кур'ана, а предвиђено је и читање одломка из романа "Дервиш и смрт", извођење илахије Шехиди, те Инферна.

Након тога ће услиједити припреме и клањање подне-намаза, а потом и дженаза-намаза, које ће предводити реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин еф. Кавазовић.   

Изношењем табута од Мусалле до мезарја гдје ће бити укопани посмртни остаци 33 жртве геноцида, читањем њихових имена, те учењем на кабуру бит ће завршен и вјерски дио програма.  

Најмлађа жртва која ће бити укопана у Поточарима ове године је Осман Цврк, рођен 1979. године. Био је малољетан, имао је свега 16 година када је убијен.

Најстарија жртва која ће ове године наћи смирај у Поточарима је Шаха Цврк, која је имала 82 године када је убијена и уједно је и једина жена која ће бити укопана ове године.

Породице још увијек трагају за више од 1.000 несталих Сребреничана, а и ове као и претходних година бит ће укопани углавном некомплетни посмртни остаци жртава.

Након данашње заједничке дженазе и укопа број жртава које ће наћи смирај у 'долини бијелих нишана' у Поточарима бит ће 6.643.

 

 

Фена


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.