Почиње "ЗАПЛЕТ 11" Међународни фестивал глумца у Бањалуци

„У ГЛАВУ“, слоган је то овогодишњег 11. Међународног фестивала глумца ЗАПЛЕТ, који ће се одржати од 19. до 24. октобра у организацији Градског позоришта Јазавац у Бањалуци.

Sara Velaga / 07. октобар 2019

foto: BUKA

Биће то прилика да се публици представе четири такмичарске представе које свака својом тематиком одговара самом слогану и дубоко пропитује неке основне, неопходне људске теме.

Љубиша Савановић, организатор Градског позоришта на пресс конференцији данас најавио је премијеру представе „Истина“, која ће уједно отворити фестивал. Ријеч је о представи у извођењу ГП Јазавац, која је настала по тексту француског писца Флориана Зеллера, а коју је режирао Жељко Стјепановић.

„Ријеч је о комаду који је извођен готово у читавој Европи, а који се први пут ради у БиХ. Обухвата четири лика, а бави се темом истине и лажи у односима и шта све наше велике и мале лажи могу направити у нашим животима“, изјавио је Савановић.

Редитељ представе Жељко Стјепановић изјавио је како је ово његова четврта режија у Јазавцу, уједно нагласивши наду да ће се у Бањалуци ускоро појавити и још једно позориште, за које, како наводи, има довољно и простора и капацитета.

„Изузетно ми је драго да је ´Јазавац´ успио све ове године одржати ´Заплет´ и из године у годину бити све бољи. Премијера ´Истине´ доноси причу  о лажи и лагању у брачним односима, што је универзална тема људског рода. Лажемо једни друге не само у мушко-женским односима, већ иначе. И ту се та драма жанровски окреће у комедију, што ће, сигуран сам свидјети се публици“, изјавио је Стјепановић.

Сценографију представе потписује Драгана Пурковић Мацан, док се Бојана Мутић први пут представља као костимограф. О самом искуству рада на овој представи рекла је како је захвална на прилици да ради оно што воли, а с обзиром на то да је први пут у улози костимографа, утолико јој је и захтјевније било радити на томе.

„С обзиром на то да је представа у сивој зони између комедије и драме, тако је и комплетна костимографија ограничена на сиву палету боја са елементима црне. Глумци су стално на сцени, што даје посебан задатак, да их се увијек посложи и усклади као пуззле“, изјавила је Мутић.

Чињеницу да ће се у овој представи сви пронаћи, нагласила је још једном и глумица представе Александра Спасојевић.

„Сви смо некада лагали, али колико те лажи могу одредити наше животне путеве, на то ће представа одговорити.“

У представи је још један дебитант, а то је Ђорђе Врањеш, који је радио продукцију, а који ће овом представом радити свој дипломски рад на Академији умјетности у Бањалуци. На тај начин  ГП Јазавац поново је дало додатни простор младим, талентованим људима.

Драгана Марић, једна од оснивачица ГП „Јазавац“ и уједно глумица представе „Истина, нагласила је како од прошле године ЗАПЛЕТ више није фестивал младог глумца, већ је Међународни фестивал глумца, што значи да се акценат ставља на глумачка остварења без обзира на старосну доб.

„Од ове године уводимо једну новину, а то ће бити награда публике за најбољу представу. Поред премијере 19. октобра, ЗАПЛЕТ ће отворити изложба слика преминулог умјетника МИКШЕ, а поставка ће бити и наредних дана и мјесеци у ЈАЗАВЦУ“, нагласила је Марић.

Стручни жири фестивала чине три жене, а то су: глумица Народног позоришта Републике Српске, Миљка Брђанин Бабић, директорица дјечијег позоришта Љиљана Лабовић и књижевница Јелена Којовић Тепић.

Поред главног програма фестивала, публика ће моћи присуствовати и разговорима са глумцима па ће тако бити уприличени разговори са Браниславом Трифуновићем, Николом Ракочевићем, Филипом Шоваговићем и Нином Јанковић.

Затварање фестивала биће уз концерт Ненада Марића, познатијег као „Краљ Чачка“, који ће први пут наступити у Бањалуци. 

Цијене карата за овогодишњи фестивал су 18 КМ за представе: „Пад“, „Елинг“ и „Овај ће бити другачији“. Карте по цијени од 10 КМ су за представе „Истина“ и „Гнијездо“, док је цијена карте за концерт 12 КМ.

Оправданост самог слогана „У главу“, још једном се акцентује кроз све четири такмичарске представе. А о томе је рекао више и сам Савановић, нагласивши како је представа „Гнијездо“, ХНК Мостар, према његовом мишљењу „најљудскија представа“ у БиХ икад. А настала је инспирисана поезијом Марка Томаша.

„Представа ´Пад´ и вјечно интересантни Кокан Младеновић, говори о смрти и страдању људи који раде у немогућим условима на грађевинама. ´Елинг´ је представа која говори о другима и другачијима које тешко прихватамо у нашем друштву, обојеном предрасудама. ´Овај ће бити другачији´ је представа која је изазвала највише пажње по резервацијама. А на контролној проби смо схватили колико су се они усудили да иду далеко и о чему да причају. Није се очекивала таква слобода, чак ни Атељеу 212“, закључио је Савановић. 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.