Подгорица: Почео Тројчидански сабор, "Новости": Полиција зауставља аутобусе, приводи

У Подгорици се одржава Тројичиндански сабор. Испред храма Христовог васкрсења почела је Света архијерејска литургија.

BUKA portal / 15. јун 2019

foto BUKA

Збор се одржава у организацији Митрополија црногорско-приморске и њених епархија у јеку полемика о последицама које би изазвало усвајање Закона о слободи вере чији предлог је кабинет Душка Марковића једногласно усвојио.

Према сазнањима "Вечерњих новости", на неколико места полиција је заустављала аутобусе што је додатно успоравало њихов долазак у главни град Црне Горе. Десетак аутобуса из Прибоја заустављено је на граници и за сада им није омогућено да уђу у Црну Гору, јављају "Новости".

Уочи сабора више особа које припадају "српском корпусу" привођени су на информативне разговоре у станицама полиције, наводи лист. Један од њих је и Ратко Драшковић, боксер ски шампион из Никшића.

"Где сам био ја се нисам крио. Бићу са својим народом у одбрану вере и светиња Српске православни цтжркве у Црној Гори", каже за "Новости" Драшковић.

Митрополија црногорско-приморска позвала је православне вернике и све људе добре воље, којима су, како су казали, истина и правда на срцу, да се данас окупе на Тројичиндански сабор испред храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Наводи се да причешћу на литургији могу приступити само они који су крштени у Православној цркви, који се труде да живе животом цркве и који су постили тродневни пост, на који су сви верници били позвани уочи Сабора.

"На Сабор су добродошли сви који желе да се помоле и заузму јасан став за одбрану светиња Божијих и умножење братске љубави, благодарећи свим политичким и другим организацијама и појединцима који су изразили забринутост и спремност да учествују на Сабору", каже се у саопштењу.

Подсећа се да Сабор није место ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле.

"Нека се током Сабора вијоре само црквени барјаци и литије и нека се чују само молитве и речи уздања у Бога, које ће најбоље показати нашу одлучност да светиње бранимо и одбранимо уз помоћ Божију у миру и братској љубави", каже се у саопштењу МЦП.

Како се наводи, Црква окупља, а не разједињује, и то све верне без разлике.

"Само ако је таква - она је слободна. Стави ли се у службу било којег трулежног земаљског идеала, ма какав да је - губи своју јеванђелску снагу и издаје верност Богу живоме и своју мисију спасења човека и света", истиче се у саопштењу.

Из МЦП наводе да су запањени свим неистинама и увредама које се пишу и говоре у, одавно незапамћеној, антицрквеној медијској кампањи.

"Бог није никад био у сили, него је увек и свугде Бог у правди. Само то ћемо на Сабору и да тражимо - правду Божију и људску за нашу Цркву, за наше светиње, за наше храмове, манастире и гробове предака", каже се у саопштењу.

МЦП позива да данас "будимо сви заједно у молитви против безакоња".

"И одлучно за одбрану светиње, братско помирење и исцељење братомржње која трује Црну Гору, заогрнути вером, надом и љубављу шаљући јасну поруку да је једини прави пут - пут богољубља и братољубља", каже се у саопштењу.

Сабор је почео архијерејском литургијом, а како је најављено, након литургије са платоа Саборног храма биће упућена заједничка порука верницима, црногорским властима и међународној заједници за одбрану вере и светиња, у духу мира, љубави и узајамног поштовања.

Предложени закон предвиђа преузимање имовине СПЦ у Црној Гори, која би прешла у власништво те државе, а молбу званичног Београда да се то не чини, власти у Подгорици је протумачила као мешање у унутрашње ствари друге државе.

Усвајање најављеног закона и поруке врха црногорске државе да ће радити "на обнови аутокефалности" црногорске православне цркве, познаваоци прилика у Србији и великом делу Црне Горе тумаче као наставак антисрпске политике коју спроводи актуелна црногорска власт.

Иначе, спорови црногорске државе и Митрополије црногорско-приморске СПЦ око објеката у власништву српске цркве трају практично одувек, а интензивирани су након избора Мила Ђукановића за председника Црне Горе, који је том приликом најавио да ће његов приоритет бити изградња и очување идентитета црногорске нације.

Срби, којих у Црној Гори има више од 30 одсто, оптужују Ђукановића да асимилацијм срског народа ради на “стварању великоалбанског државног пројеката”.

Иначе, од проглашења црногорске независности у Црној Гори нису постојале институције које се баве црквеним питањима, то питање је увек било у надлежности председника или премијера. У међувремену је дошло до јачања канонски непризнате тзв. Црногорске православне цркве (ЦПЦ) чије, иначе, веома бахато понашање њених представника држава подржава.

Тако је, на пример, пре четири године самозвани митрополлит те тзв. ЦПЦ Михаило, током тадашње јавне расправе о нацрту закона о вери, ошамарио старију жену која му се случајно нашла на путу.

Снимак тог инцидента је обишао регион и свет.

Усвајање најављеног закона није новост, а притисак непризнате ЦПЦ је велики.

Жеља црногорске власти да тај акт спроведе у дело појачан је пошто је Васељенска патријаршира мимо свих правила признала аутокефалност тзв. украјинској цркви.

Признање аутокефалности тражила је и расколничка Македонска православна црква.

Предлог закона о слободи вероисповести за који се очекује да ће бити усвојен на јесен, тренутно се налази пред Венецијанском комисијом.

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.