Подијумска дискусија "Ангажман и култура сјећања" у Бањалуци

Подијумска дискусија "Ангажман и култура сјећања" у Бањалуци

BUKA portal / 13. мај 2019

Foto: Facebook

Подијумска дискусија: "Ангажман и култура сјећања" одржаће се у понедјељак, 13. маја у Еклектику са почетком у 17 часова.

У оквиру подијумске дискусије панелисти и публика ће расправљати о питању односа ангажоване друштвене и политичке праксе, с једне стране, и онога што се паушално подводи под термин културе сјећања, а подразумијева читав сплет разних облика индивидуално и колективно генерисане, историјски и контекстуално условљене праксе и институционализованих форми сјећања и памћења, с друге стране.

Култура сјећања се односи на систематско упознавање с политикама сјећања, праксама обиљежавања мјеста историјски релевантних догађаја, те потицање јавног дијалога о култури памћења као и оснаживање стручних капацитета за суочавање с прошлошћу. На овај начин она индиректно указује и на стратегије заборава.

Сви ови аспекти културе сјећања се претежно везују за експлицитно формулисану политичку вољу, махом интенцију центара политичке моћи, која намеће одређени образац историјског и друштвеног сјећања. У дискусији би поред овог момента требало да се тематизује и читав низ других облика праксе сјећања, превасходно онај који се преплиће са цијелим спектром ангажоване праксе, која се често своје исходиште нема у центру интенционално одређене политичке моћи, него се одвија у сложеним мрежама ангажоване комуникације, разумијевања, испољавања, свакодневнице, и нема увијек јасно назначен вољни, односно пројективни моменат.

Учесници_е подијумске дискусије су:

Сара Николић, Институт за филозофију и друштвену теорију (Београд)
Балша Делибашић, Институт за филозофију и друштвену теорију (Београд)
Жељко Радинковић, Институт за филозофију и друштвену теорију (Београд)
Горан Зорић, Центар за младе Кварт (Приједор)

Подијумску дискусију модерира Милица Пралица (Оштра Нула)

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.