ПОДЈЕЛА ДИРЕКТОРСКИХ ФОТЕЉА: Владајуће странке разграбиле јавне предузећа, ево како су подијелили плијен

Коалиционим споразумом шест политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској о расподјели 100 приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама

BUKA portal / 21. мај 2019

foto Srpskainfo

Коалиционим споразумом шест политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској о расподјели 100 приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама предвиђено је да на 54 позиције директоре именује СНСД, 14 ДНС, 13 СП, по седам Демос и Уједињена Српска, а пет НДП, сазнаје Срна.
 

Када је ријеч о процентуалној заступљености, СНСД-у ће припасти 53,57 одсто позиција, ДНС-у 14,28 одсто, СП-у 12,5 одсто, Демосу и Уједињеној Српској по 7,14,а НДП-у 5,35 одсто.

Коалиционим споразумом, који је у посједу Срне и који би ускоро требало да потпишу предсједници странака, предвиђено је да СНСД делегира директоре "Електропривреде Републике Српске" и њених зависних предузећа - Рудника и термоелектране "Гацко", "Хидроелектрана на Требишњици", "Хидроелектрана на Дрини", "Хидроелектрана на Врбасу", "Електро-Бијељина", "Електро-Добој" и "Електродистрибуције Пале".

Најснажнија политичка партија у Српској добила је директорске позиције и у Пореској управи, Заводу за запошљавање, Републичком заводу за статистику, "Водама Српске", Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, Агенцији за аграрна плаћања, Фонду за пензијско и инвалидско осигурање и Фонду здравственог осигурања Српске.

СНСД-у су према коалиционом споразуму припале и директорске позиције у Републичкој комисији за енергетику, Агенцији за банкарство, Инвестиционо-развојној банци, "Службеном гласнику", Противградној превентиви, Републичкој дирекцији за за обнову и изградњу и Гарантном фонду РС.

Ова партија делегираће и директоре Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", "Аеродромима", Републичком секретаријату за вјере, Архиву, Републичком хидрометеоролошком заводу и Републичком педагошком заводу. 

Кадар СНСД-а управљаће и Универзитетским клиничким центром РС у Бањалуци, те болницама "Свети апостол Лука" Добој, "Свети врачеви" Бијељина, "Србија" Источно Сарајево, Универзитетском болницом у Фочи, те болницама у Зворнику, Требињу, Невесињу и Градишци.

Коалиционим споразумом СНСД-у су припале и директорске позиције у Заводу за форензичку психијатрију, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", Републичком секретаријату за расељена лица и миграције и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Диртекторе Агенције за мирно рјешавање радних спорова, Агенције за акредитацију високошколских установа, Агенције за управљање одузетом имовином, Центра за једнакост и равноправност полова – Джендер центар, Угоститељског сервиса Владе Републике Српске, националних паркова "Сутјеска" и "Дрина", Музеја Српске, предузећа "Орао" Бијељина и Технички ремонтни завод Братунац, те Истраживачко-развојног центра електроенергетике такође ће предложити СНСД. 

Коалиционим споразумом је предвиђено да ДНС добије директорске позиције у "Жељезницама", "Путевима", Агенцији за осигурање, Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, Туристичкој организацији и Републичком секретаријату за законодавство.

ДНС ће имати директоре и у Заводу за образовање одраслих, Болници "Младен Стојановић" Приједор, Болници за хроничну психијатрију Модрича, Оператору система подстицања, Пословној зони града Бањалука, Националном парку "Козара", Заштитном фонду и "Гас промету" Истично Сарајево.

Међустраначком подјелом СП-у су припала директорска мјеста у "Шумама", "Електро-Херцеговини", Републичкој управи за инспекцијеске послове, Фонду за дјечију заштиту, Комисији за концесије и Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

Социјалисти ће предложити и директоре Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, Центра за пружање бесплатне правен помоћи, Завода за стоматологију, Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета, Психијатријске болнице Соколац, Агенције за државну управу и "Космоса" Бањалука.

Демос ће предложити директоре Рудника и термоелектране "Угљевик", "Аутопутева", Завода за медицину рада и спорта, Републичког девизног инспектората, Републичке управе за игре на срећу, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и "Гас-реса" Бањалука.

Уједињена Српска је коалиционим споразумом добила директорска мјеста у Републичкој управи цивилне заштите, Институту за јавно здравство, Заводу за уджбенике и наставна средства, "Поштама Српске", Републичком заводу за геолошка истраживања и Републичком заводу за стандардизацију и метрологију.

Коалиционим споразумом је предвиђено да НДП номинује директоре у "Електрокрајини", Агенцији за безбједност саобраћаја, Републичкој дирекцији за промет наоружања и војне опреме, Дому за лица са инвалидитетом у Вишеграду и предузећу "Град" у Бијељини.

"Коалициони споразум је скоро у потпуности усаглашен и могуће су тек неке козметичке промјене. Директора Агенције за државну управу вјероватно ће предлоижити СНСД, а СП ће заузврат дати директора Музеја Републике Српске. Извјесно је и да ће СНСД уступити Демосу позицију директора 'Електродистрибуције Пале' након што актуелни директор оде у пензију", рекао је извор Срне из владајуће коалиције.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је послије јучерашње сједнице Предсједништва и Извршног комитета те странке да су разматрали и усвојили дефинитивни коалициони споразум шест партија о расподјели приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама, те да очекује да ће у најскорије вријеме потписати коалициони споразум и почети са његовом примјеном.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.