Погледајте како изгледа први затвор на државном нивоу

Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера Босне и Херцеговине отворен је данас у Војковићима, у Источном Сарајеву и први је затвор на државном нивоу.

Fena / 22. јул 2020

Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера Босне и Херцеговине отворен је данас у Војковићима, у Источном Сарајеву и први је затвор на државном нивоу.

Ова институција прве затворенике могла би примити на јесен, уколико не буде непредвиђених проблема, најавио је државни министар правде Јосип Грубеша, који је заједно са шефом Делегације Европске уније и специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханном Саттлером свечано отворио затворске просторије.

Комплекс затвора простире се на 24.000 метара квадратних, а свака ћелија у којој ће бити смјештен по један затвореник је површине 12 квадратних метара. Изградња и функционирање државног затвора у потпуности су усклађени са европским затворским правилима и стандардима.

Грубеша је нагласио да је отварање затвора стратешки приоритет Министарства и да је задовољан урађеним послом, иако су пројект од почетка пратили бројни проблеми.

Но, истакао је, одговоран ангажман особља дао је резултате.

- Након што запослени прођу обуку, очекујемо пријем првих затвореника - рекао је Грубеша.

Саттлер је поручио да ефикасан рад државног затвора помаже раду Суда и Тужилаштва БиХ те доприноси стабилности БиХ.

- Генерална перцепција некажњивости наноси велике штете раду правосуђа - нагласио је Саттлер те додао да је јасна важност владавине права и да без искорака на томе нема искорака ни на европском путу. Нагласио је и да су средства у овај пројект без сумње отишла на праву адресу.  

Реализацијом планираног пројекта БиХ добива затворске капацитете максималне сигурности, капацитета 348 мјеста, од чега 298 за затворенике и 50 за притворенике.

Изградња је финансирана кредитом Развојне банке Вијећа Европе у износу 19,3 милиона еура. БиХ је уложила 6,45 милиона еура, донације ЕУ износе 9,15 милиона еура, техничка помоћ Европске комисије 1,7 милиона еура, донација Шведске је била два милиона еура, а Влада САД-а дала је 1,1 милион долара за обуку затворског особља.

Овим затвором ће се значајно растеретити ентитетски затворски капацитети и ријешити проблем пребукираности.

Према систематизацији у државном затвору ће бити упослено око 280 дјелатника.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.