Погледајте ко смије, а ко не смије да прими РНК вакцину

Највише полемика су извале Пфизерова и Модернина вакцина.

T.Čalić / 13. јануар 2021

Вакцинација против коронавируса у многим земљама је већ почела. Док велики дио људи у вакцини види спас и коначни повратак нормалном животу, бројни су и они који страхују од могућих нуспојава јер је вакцина стигла јако брзо.  

Највише полемика су извале Пфизерова и Модернина вакцина. Ријеч је о РНК вакцинама, које су по први пут регистроване, међутим, како истичу стручњаци технологија РНК вакцина и лијекова није баш толико нова и неиспитана. Ипак, теорије завјера о овим вакцинама не престају. Тако можемо чути или прочитати да имају моћ да нас генетички модификују, да утичу на стерилитет, да нас чипују и слично. 

Исидора Станковић научница поријеклом из Србије, докторанд биомедицинских наука, која ради и усавршава се у САД, а бави се управо РНК на друштвеним мрежама од почетка пандемије обавјештава јавност о најновијим истраживањима, даје објашњења и своје виђење цијеле ситуације. У једном ранијих постова објаснила је шта се налази у поменутим вакцинама и како уопште функционише РНК (више овдје)

У задњем посту објаснила је ко смије а ко не смије да прими РНК вакцину, према америчком ЦДЦ-ју (Центар за контролу и превенцију болести)* :

Све здраве особе старије од 16 год. смију да приме Пфизерову вакцину, а старије од 18 год. и Модернину.

- Шта ако је особа прележала ковид?
Особе које су прележале ковид смију да приме вакцину. Подаци из клиничких испитивања показују да је вакцина безбједна за давање особама које су прележале ковид и она се препоручује и у овим случајевима. Са примањем вакцине треба сачекати ако је болест у току, како се не би изложило медицинско особље при вакцинацији.

- Шта са трудницама и дојиљама?
Труднице и дојиље смију да приме вакцину. На основу тренутних сазнања научници вјерују да иРНК вакцина не представља опасност за труднице и дојиље. Труднице и дојиље нису укључивање у клиничка тестирања вакцине, али је током Пфизерових и Модерниних испитивања 36 жена остало трудно (након примања вакцине или плацеба). Студије на животињама су показале да није било нежељених ефекта у вези репродукције, развића фетуса и постнаталног развића код пацова који су примили Модернину вакцину пре/током гестације.
Научници такодје сматрају да иРНК вакцине не представљају ризик за дојиље и новородјенче и ЦДЦ препоручује здравственим радницима који доје да приме вакцину.

- Шта са људима који имају аутоимуна обољења?
Особе са аутоимуним обољењима смију примити Пфизерову вакцину. У клиничким тестирањима нису описане нежељене реакције повезане са аутоимуним обољењем код оних испитаника који иста имају. Сама клиничка тестирања нису имала довољан број испитаника са аутоимуним обољењима да би се дошло до чврсте препоруке али ЦДЦ каже да ова група може примити вакцину ако већ немају контраиндикације за остале вакцине.

- Шта са особама које имају алергије?
Једина група људи која НЕ СМИЈЕ примити вакцину тренутно су особе са тешким алергијским реакцијама (анафилактички шок, особе које носе инјекције адреналина са собом), особе алергичне на ПЕГ (полиетилен гликол) и особе алергичне на полисорбат, осим ако њихов алергеолог није извршио преглед и утврдио супротно.
Особе алергичне на пеницилин, храну, полен, животиње, латекс и цо. СМИЈУ да приме вакцину.

- Шта са дијабетичарима?
Људи са дијабетесом тип 1 и дијабетесом тип 2 такодје смију примити вакцину и у Америци се организације које се баве овим болестима већ ангажују да ова група људи има приоритет при вакцинацији.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.