Погледајте потресне цртеже дјеце избјеглица и миграната

Избјеглице и мигранти чије цртеже су прикупили стари су од три до седамдесет година, али углавном је ријеч о дјеци.

BUKA portal / 22. новембар 2018

"Jučer", autor 9-godišnja djevojčica iz Iraka koja trenutno živi u Beogradu Foto: Balkan Insight/YTT

УМЈЕТНИЧКО-истраживачки тим прикупио је у Паризу, у склопу пројекта Yестердаy-Тодаy-Томорроw (YТТ), цртеже тисућа избјеглица и миграната у којима осликавају своје животе у прошлости, садашњости и будућности.

Истраживачи су сурађивали с избјеглицама и мигрантима 50 различитих националности у више од 30 кампова и сквотова диљем Еуропе и Сјеверне Африке и прикупљали њихове цртеже, пише портал Балкан Инсигхт. Избјеглице и мигранти чије цртеже су прикупили стари су од три до седамдесет година, али углавном је ријеч о дјеци. 

"Данас", аутор 13-годишњи курдски дјечак који тренутно живи у кампу на грчком отоку Лезбосу 

"Јучер", 18-годишњи сиријски младић који тренутно живи у кампу на грчком отоку Лезбосу 

YТТ тим објаснио је да му је циљ "развити едукацијске и комуникативне алате како би помогао у глобалној интеграцији избјеглица и миграната". Цијели је пројект 2016. покренуо концептуални умјетник и активист Брyан МцЦормацк. 

"Свака избјеглица/мигрант добије три листа папира и разнобојне фломастере те треба нацртати три цртежа: Један свог живота прије: јучер. Један свог тренутног живота: данас. И један свог живота замишљеног у будућности: сутра", објаснио је YТТ тим Балкан Инсигхту.

"Јучер", ауторица 28-годишња сиријска дјевојка која тренутно живи у Атени

 

"Данас", ауторица 9-годишња ирачка дјевојчица која тренутно живи у Београду

"Интензивни, брутални, али кохерентни и јасни"

Додао је да су цртежи које су добили "живи и моћни" те да "прилично дојмљиво преносе њихов индивидуални глас, а људи који живе у екстремним увјетима стварају цртеже који су интензивни, брутални, али изнимно кохерентни и јасни".

"Ови цртежи дефинирају визуални језик, сиров, емоционални и експликативни језик који говори логично и изравно публици, неовисно о дијалекту, националности или образовању", закључују креатори овог пројекта.

"Сутра", ауторица 9-годишња ирачка дјевојчица која тренутно живи у Београду

"Сутра", аутор 15-годишњи афганистански дјечак који тренутно живи у кампу на грчком отоку Лезбосу

Сви су цртежи прикупљени, скенирани и похрањени с подацима о доби, сполу, националности и тренутној локацији. Уз то, овај тим планира искористити прикупљене цртеже у сурадњи с више различитих свеучилишта и академских институција, као темељ за YТТ едукацијску апликацију и онлине платформу за подршку који се могу прилагодити готово сваком националном образовном суставу на свијету.

Према подацима УНХЦР-а, УН-ове агенције за избјеглице, у првој половици ове године већина избјеглица и миграната дошла је у Еуропу из Грчке - њих око 22 тисуће до краја липња. Босна и Херцеговина биљежи драматичан пораст доласка избјеглица и миграната у земљу и њиховог проласка на путу за Хрватску, Словенију и земље западне Еуропе - преко 10 тисућа до краја српња. 

Индеx

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.