Појашњено гдје ће вам требати ковид пропусница у Србији

Од суботе у 22 сата Србија уводи ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, рекла је премијерка. За сада, ковид-пропуснице ће важити САМО у угоститељским објектима, САМО послије 22х.

BUKA portal / 20. октобар 2021

 

Ана Брнабић: Видим да имате већ све информације. Неко из Кризног штаба јавља медијима, то видим као својеврсни проблем. Епидемиолошка ситуација је и даље катастрофална. Наложили смо још прошле недеље свим инспекцијама да раде на контроли постојећих мера. Ако треба – и нуклерана инспекција нек се укључи! Само да видимо да се поштују постојеће мере. Ту мислим и на нас. јурос сам била на конференцији на којој 40 посто није носило маске.

Број извршених инспекцијских надзора већи је за 10 одсто, а број налога за 220 посто. Највише се контролишу тржни центри, продавнице и наравно јавни превоз. Кажњавају се правна лица, ковид-редари, контроле иду и поподне и преподне. Нажалост, и даље се не поштују мере свуда. И то је велики проблем и узрок зашто имамо овакву ситуацију, поред тога што нам је вакцинација веома лоша. Имамо 54,6 одсто који су примили једну дозу, 52,5 одсто ревакцинисаних, а трећу дозу је примило 15 одсто од пунолетне популације. Проценти су нижи ако гледате и оне старије од 12 година. Данас имамо и смртни случај дечака од 16 година…

Апел: вакцинација, вакцинација, вакцинација…

Од суботе у 22 сата уводимо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору. Редари могу да траже уз ковид пропусницу личну карту или пасош, који је званичан лични документ, али за то влада мора да донесе уредбу. То ће Влада урадити сутра на седници. Контролисаће комунална милиција и све инспкције – здравсвена, санитарна, комунална, све инспекције.

Ковид пропуснице нису само вакцине.

Шта је ковид пропусница?

То представља потврда друге, односно треће дозе вакцине, не старија од 210 дана;

Уколико сте примили другу дозу, а после 7 месеци нисте трећу – није вам валидан сертификат;

Негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата; Након 72 сата – морате опет;

Негативан антигенски тест – с тим што је он валидан само 48 сати;

Уколико сте прележали ковид, у претходних 7 месеци, 210 дана – након тога сматрамо да није безбедно;

За странце – валидан ЕУ ковид сертификат или друге земље са којима Србија има уговор о признавању;

За сада, ковид-пропуснице ће важити САМО у угоститељским објектима САМО после 22х.

Подсећамо, на данашњој седници Кризног штаба одлучено је да се у Србији уведу ковид пропуснице. Према сазнањима Блица уредба о увођењу ковид сертификата требало би да буде усвојена на сутрашњој седници Владе, потврђено је за Нова.рс.

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.