Поједини министри збуњују јавност: Најважније инфомације само на прес конференцијама

Упркос утиску да су институције РС у вријеме ванредне ситуације добро одрадиле свој посао у односу са медијима и јавношћу, спорадични излети појединих званичника су покварили ту слику.

Milovan Matić / 25. март 2020

Неке од најважнијих информација су поједини министри, умјесто путем званичних канала Владе или на прес конференцијама, саопштавали јавности гостујући у ТВ емисијама.


Тако је недавно гостујући у једној емисији министар унутрашњих послова Драган Лукач грађане обавијестио да се у Републици Српској уводи полицијски час. Неколико дана послије, на истој телевизији, Лукач је у новом гостовању обавијестио јавност да је донесена наредба о обавезном ношењу заштитних маски, која ступа на снагу сљедећег дана, чиме је унио потпуну пометњу. Касније је министар здравља, због недостатка информација око обавјештења које је изнио Лукач, на прес конференцији морао објашњавати да се ради о препоруци и како се она може проводити.

Због тога су реаговали из Удружења новинара Републике Српске и позвали представнике институција да за грађане најважније информације о пандемији проузрокованој вирусом корона и превентивним мјерама које се уводе, саопштавају искључиво на конференцијама којима имају приступ сви медији.


"Непримјереном сматрамо праксу коју је почео министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Није коректно према грађанима Републике Српске, а ни према медијима кључне мјере, које утичу на живот свих, попут увођења полицијског часа или казни за оне који немају заштитне медицинске маске, саопштавати у програму било које приватне медијске куће. Информације о оваквим стварима морају да буду правовремено саопштене свима под једнаким условима. Само тако ће се обезбиједити заједнички циљ – квалитетно и свеобухватно информисање јавности", наводи се у саопштењу Удружења новинара Републике Српске.

Они су истакли да већина представника институција према јавности и медијским радницима имају готово беспријекоран однос, и нагласили да досљедно примјењују мјере, које у просторијама за конференције за медије штите здравље медијских радника.

И предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић сматра да су иступи појединаца били непрофесионални и само створили пометњу у јавности.

„Институције су добро одрадиле свој посао у овом ванредним околностима. Правовремено информишу јавност и стиче се утисак да су добро координисали и са медијима када су у питању прес конференције и доступност снимака, фотографија и осталог материјала. Оно што није добро јесте да се врло важне информације као што је случај са ова два примјера не могу пласирати и дати само једном медију, колико год сваки новинар или медиј имао право на неке информације. Овдје је требало дати ове информације свим медијима не фаворизујући никога, без обзира да ли су то приватни или јавни медији. Ово је важно из разлога што се на тај начин омогућава да сви медији могу да упознају што већи број грађана о тако важним информацијама као што је увођење полицијског часа. Мислим да званичници морају имати мало више сензибилитета у оваквим ситуацијама и надам се да је ово била омашка и да се неће поновити у будуће“, рекао је Вукелић за БУКУ.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.