Полиција брутално претукла приједорског активисту Николу Куриџу!

У уторак рано ујутро припадници ЦЈБ Приједор привели су активисту центра за младе КВАРТ из Приједора, Николу Куриџу.

Buka / 25. август 2016

Преносимо вам у цјелости саопштење "Кварта" уз напомену да су новинари БУКА портала контактирали ЦЈБ Приједор и добили потврдан одговор о привођењу Куриџе уз опаску да је над Куриџом примијењена "законски дозвољена сила".

СОЛИДАРНО У БОРБИ ПРОТИВ ПОЛИЦИЈСКЕ БРУТАЛНОСТИ!!!

 

Рано ујутро 23. августа 2016. године свједочили смо полицијској бруталности припадника Центра јавне безбједности Приједор над активистом Центра за младе „КВАРТ“ Николом Куриџом. Већ негативно расположени полицајци су без налога ушли у приватни стан те наредили присутнима да напусте исти, што су присутни-е и учинили. У току напуштања стана на петом спрату зграде, у лифту је један од присутних (Никола Куриџа, рођен 20. 07. 1989. у Приједору) прокоментарисао ничим изазвано дрско понашање полицајаца са реченицом, парафраза: „Криминалци су на власти, али нас хапсе“ Која је код службених лица изазвала аутоматски излијев бијеса и агресије, те је један од двојице присутних физички одстранио дјевојку која је такође била у лифту, зграбио руком вилицу горе поменутог Николе те га почео ударати полицијском палицом по ребрима, на питање зашто то ради одговорио је:''Тек ћеш да видиш''. 

 

Након што је Николу извукао из лифта врата лифта су се аутоматски затворила те је службено лице почело шакама да удара по дугмету којим се лифт позива. Недовољно стрпљив да сачека отварање врата уз помоћ колеге је свукао Куриџу низ пет спратова степеница, истог су насилно убацили у службени аутомобил. Док је једно службено лице управљало возилом, друго службено лице је наставило да удара пунољетног грађанина затвореном шаком у главу, те му наређивало да спусти руке испод главе, вјероватно како би озљеде биле озбиљније. У току напада су оштећене наочале нападнутог, које су му неопходно медицинско помагало са обзиром да има диоптрију -5,5. 

 

По доласку на паркинг ЦЈБ Приједор оштећеном је наређено да напусти возило, те су му искривљене и оштећене наочале враћене тек након неколико пута поновљене молбе. Због удараца и немогућности јасне визије Никола је претпоставио да је доведен у станицу јавне безбједности у Улици Милана Врховца, што је код службених лица изазвало подсмијех и понижавајуће коментаре. Куриџа је затим уведен у просторије ЦЈБ Приједор, крвавог лица те је третиран као терориста или убица иако код себе није имао нити оружје, нити било коју другу законом забрањену супстанцу или предмет. 

 

Никола је подвргнут алко-тесту иако је раније рекао да је конзумирао алкохол, што му је као пунољетном грађанину у приватном стану дозвољено. Понуђено му је да потпише како је возач који је у крви имао 1, 44 промила алкохола (што је истина), но Куриџа уопште не посједује возачку дозволу и никада није узимао часове вожње. Претучени је одбио да потпише казну, након тога му је понуђена казна по члану 107 и/или 7 Закона о јавном реду и миру Републике Српске. Куриџа је питао шта ти чланови значе, службена лица су одговорили да не знају са подсмијехом, на то је Куриџа опет одбио да потпише казну. Настављено је провоцирање и понижавање оштећеног, са коментарима о филозофирању и паметовању иако је исти захтјевао само да се лица легитимишу и да му буде дозвољено право на позив, које је до краја тортуре ускраћено. Након писања неоснованих казни оштећени је спроведен у самицу која се налази у издвојеном објекту иза зграде ЦЈБ Приједор, на поновну молбу да обави позив добио је псовке и гурање у самицу од стране трећег, такође службеног лица. 

 

У току спровођења срео је забринутог пријатеља (Бранко Ћулибрк) који је дошао да види шта се то догађа и због чега се фрустрације каналишу на овај начин, но комуникација им је онемогућена. У 9 и 19 х (по изјави сасвим новог службеног лица) изведен је из самице уз услов да умије крв са лица, иако је оштећени хтио да сачува доказе тортуре кроз коју је прошао. Спроведен је у централну зграду ЦЈБ Приједор те је одведен у собу 44, гдје је са њим разговарао Помоћник командира ПС Приједор 1. Разговор је трајао дуже од два сата, претучен, изморен, дехидриран Куриџа је прихватио да потпише записник у којем се не спомиње насиље учињено над њим. Уплашен да ће бити враћен у притвор који је првенствено био планиран као полудневни тј. до 16 х истог дана, у истом таквом стању је прихватио казну по члану 7 ЗОЈРиМ-а у износу од 100 КМ те казну по члану 24 ЗОЈРиМ-а у износу од 500 КМ. Оштећени је отпуштен у 11:20 х 23. 08. 2016. године.

 

Овим чином насиља је прекршен сам УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. 

 

Физичке и психичке посљедице овог злостављања су евидентиране код специјализованих љекара (ОРЛ, Хирургија, Психијатрија).

Нападнути се након овог чина осјећа издано од властитог града, ентитета и државе. Стекао је утисак да слобода мишљења и изражавање не постоји те је већ претходно присутан осјећај безнађа продубљен.

 

НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕМО БИЛО КОЈИ ОБЛИК УПОТРЕБЕ ФИЗИЧКЕ СИЛЕ И НАДАМО СЕ ДА ЋЕ НЕПРОФЕСИОНАЛНИ ПОЛИЦАЈЦИ КОЈИ СУ ИЗВРШИЛИ ЧИН БРУТАЛНОСТИ БИТИ САНКЦИОНИСАНИ ЗА СВОЈЕ ПОНАШАЊЕ!!!

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.