ПОЛИТИЧАРИ ИЗАЂИТЕ СА ЧАСА: Да ли су двије бањалучке учитељице, родитељи и ученици стали у крај партијском запошљавању?!

"Велика штета је већ начињена и ту нема повратка. Али сигурно се треба супротставити свему томе како би неке будуће генерације имале квалитетније образовање", прокоментарисала је за Васиљевић потврђујући и да је току и судски поступак који је покренула

Tatjana Čalić / 06. јул 2021

Након вишегодишњег рада на одређено вријеме учетељицама највеће бањалучке основне школе „Бранко Радичевић“, Нади Васиљевић и Неди Мићић, је крајем прошле године уручено рјешење о престанку радног односа. Оба случаја су доспјела у медије, а родитељи и ученици су одлучили подржати учитељице протествујући испред школе и тражећи да се врате на посао.

Разлог њихово иступа је био јасан- политичким уцјенама не смије бити мјеста у школи.

За БУКУ је тада учитељица Васиљевић изнијела детаљну причу о томе како се у овој школи долази до сталног посла искључиво уз помоћ страначке књижице, те да јој је обећан сталан посао ако постане чланица Уједињене Српске.

Управо ова два случаја бањалучких учитељица била су повод да Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) започне заговарачку кампању „Политичари изађите са часа!“ са циљем елиминисања коруптивних ризика у образовним установама. Тим поводом су упутили и иницијативу Министарству просвјете и културе РС за промјену закона у области образовања како би се смањио политички утицај Владе на управљање и запошљавање у школама. Иницијатива је упућена и члановима Одбора за образовање Народне скупштине РС, свим посланичким клубовима и Републичком педагошком заводу РС 

"Сектор образовања годинама, поред државне управе и правосуђа, спада у три области из којих долази највећи број пријава корупције ТИ БиХ Центру за пружање правне помоћи у борби против корупције, а у прошлој и овој години повећао се и број пријава наставника и учитеља на случајеве партијског запошљавања. Но, оно што је оголило коруптивне ризике у управљању школама јесу случајеви у најмање двије основне школе у Републици Српској гдје су недавно због честих промјена учитељица родитељи и дјеца побунили, а услијед чега је дошло и до прекида наставе. Родитељи и дјеца више нису хтјели трпити то да се учитељи и наставници мијењају само да се задовоље партијски интереси, а због чега на крају испаштају дјеца и квалитет образовања. Због тога ТИ БиХ инсистира у кампањи да се управљање школама демократизује и  деполитизује. Да руководиоци буду пажљиво бирана стручна лица која ће водити рачуна о интересима дјеце и родитеља, као и о постулатима струке, а не о партијским интересима", истакао је за БУКУ Угљеша Вуковић из Транспаренцy Интернатионал БиХ додајући како је је ова иницијатива за сада усмјерена само на РС јер је ситуација овдје неповољнија, како због драстичних случајева прекида наставе који су ескалирали због партијског запошљавања, тако и чињенице да у поступку избора и именовања директора школских установа Влада РС има кључну улогу, што је примјер непожељне централизације управљања школама.

Поводом почетка ове кампање затражили смо и мишљење учитељица.

Нада Васиљевић сматра да је дошло крајње вријеме за један овакав потез и искрено се нада да није закаснио.

"Велика штета је већ начињена и ту нема повратка. Али сигурно се треба супротставити свему томе како би неке будуће генерације имале квалитетније образовање", прокоментарисала је за БУКУ Васиљевић потврђујући и да је току судски поступак који је покренула: "Борим се и нећу одустати, велика неправда ми је учињена".

Неда Мићић за БУКУ истиче да у њиховој борби, која још увијек траје, свака подршка пуно значи.  

"Драго ми је да смо јавности предочиле овај горући проблем из наше праксе, који се заташкавао годинама. Све је више колега који се сусрећу са истим, а приморани су да шуте и то из страха. Стрес који смо преживјеле Нада и ја, нажалост, нико не може избрисати. Нисам сигурна колико ће Влада имати слуха за ову иницијативу, али вријеме ће показати", закључила је за наш портал Мићић.

У иницијативи ТИ БиХ је предложен и пакет мјера које за циљ имају смањење утицаја политике у управљању школама те успостављања принципа мериторности, квалитета и демократске контроле. Неке од мјера укључују:

- Предвидјети да Школски одбор као хетерогено и партиципативно тијело управљања има кључну улогу у избору и именовању директора основних и средњих школа. Од министра се може захтијевати претходно или накнадно одобрење, али Школски одбор мора имати кључну улогу.
- Увести као обавезу да кандидати на мјесто директора морају доставити уз пријаву на конкурс приједлог програма рада за мандатни период на који конкуришу. Захтијевати да кандидати приједлог програма рада морају представити Школском одбору.
- Предвидјети да Школски одбор мора захтијевати стручно мишљење о квалитету програма рада кандидата на мјесто директора од Републичког педагошког завода.
- Искључити Владу из поступка одлучивања или поступка избора и именовања директора школских установа.
- Ограничити мандат директора на највише два узастопна мандата, или предвидјети да су уопште могућа највише два мандата од пет година.
- Мандатни период предвидјети на период од пет година као вид гаранције политичке неутралности.


У ТИ БиХ очекују од надлежних да због све већег незадовољства квалитетом образовања размотре предложена рјешења и покрену процедуре измјене закона како би се кроз јавну расправу у коју треба укључити и академску заједницу, дошло до бољег модела управљања школским установама у Републици Српској.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.