Политика Новог Зеланда се фокусира на ЉУБАЗНОСТ, ЕМПАТИЈУ И БЛАГОСТАЊЕ грађана

Нови Зеланд жели да трансформише своју политику да би се фокусирали на љубазност, емпатију и благостање, јер економски раст сам по себи не даје цијелу слику, казала је премијерка Јацинда Ардерн.

M.P. / 04. јун 2019

Након најављене промјене приступа финансијама у земљи и увођења „буджета благостања“  на састанку Свјетског економског форума у јануару ове године, влада новозеландске премијерке Јацинде Ардерн у мају је објавила своје планове за провођење ове стратегије.

Министар финансија Грант Робертсон изнио је план пред државним парламентом, према којем су милијарде намијењене за бригу о менталном здрављу, сузбијање сиромаштва међу дјецом и борбу против насиља у породици.

"Успјех је направити од Новог Зеланда сјајно мјесто за зараду, али и сјајно мјесто за живот," казао је он.

Заснована на идеји да је мјерење дугорочног утицаја политике на квалитет живота људи боље од мјерења краткорочних резултата, иницијатива има пет приоритета за 2019. годину: подршка преласку на одрживу економију са ниским емисијама, подршка успјешном друштву у дигиталној ери, повећање прихода за Маоре и Пацифик, развој вјештина и могућности, смањење сиромаштва међу дјецом, и подршка менталном здрављу за све Новозеланђане.

“Усвојили смо идеју да се одлуке не доносе само због економског раста, већ зог квалитета живота људи”, казала је Ардерн. “Какво је генерално благостање и њихово ментално здравље? Каква је наша животна средина? То су мјерила која ће нам дати праву слику нашег успјеха.”

Ардерн је казала да се нада да ће фокус на дугорочним алтруистичним циљевима помоћи  у борби против укоријењених политика подјела које су присутне широм свијета. Стагнирање плата је велики проблем у земљама ОЕЦД, што смањује животни стандард многих и помаже порасту популизма.

Најмлађа политичка лидерица на свијету већ је донијела одређене политике, укључујући издвајање више од 200 милиона долара за помоћ жртвама насиља у породици и сексуалног злостављања.

“То је кључно,” казала је Ардерн делегатима на годишњем скупу у Давосу 2019. „Тако доносимо резултате људима који гласају за нас. То није питање идеологије. То је коначно испуњавање њихових очекивања и покушај да вратимо повјерење у институције.”

„На Новом Зеланду приказујемо раст од 3%, незапосленост је 3.9%. Према традиционалним показатељима, људи би рекли да је ситуација добра, али ми имамо бескућнике и високу стопу самоубистава међу  младима, једну од највиших стопа у земљама ОЕЦД-а. Наше ментално здравље и благостање није какво би требало бити. Наш план је да радимо на благостању, донијели смо Оквир за животни стандард, Буджет благостања, гдје ако сте министар и желите да потрошите новац, морате доказати да ћете унаприједити међугенерацијско благостање. Надамо се да ћемо постићи оно што јавност од нас тражи, да ћемо постићи друштвено благостање наше нације, не само економско благостање“, казала је Ардерн.

У рјешавању тог проблема, долазимо до суштине политике и наше политичке кризе, казала је она.

„Ако сте ви неко ко сједи кући и послије глобалне финансијске кризе чујете политичара који каже ’према оном што се сад дешава са БДП-ом, ми смо у фази опоравка’,  а ви сједите и мислите ’али ја то не осјетим, моја ситуација се не побољшава’, то значи да имамо отуђеност и све веће неповјерење у институције и демократију“, казала је Ардерн.

Мјере које уводе, каже она, донијеће резултате за 20 година, али „ако почнете да гледате политику кроз љубазност, емпатију, благостање, онда није важно шта ће се десити у једном изборном циклусу, већ шта ће се десити за неколико деценија“, казала је Ардерн.
 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.