Пољопривредници очајни након што је суша запријетила поврћу: Забринути смо, многи ће морати затворити фарме

Приноси кукуруза ће бити мањи за 50 посто

BUKA portal / 15. јул 2021

 

 

Дуги, екстремно сушан период с високим температурама запријетио је пољопривредним усјевима, посебно поврћу, кромпиру, луку, мркви, који су у фази сазријевања, па ће приноси засигурно бити далеко од очекиваних.
 
Нема повратка

У тешкој ситуацији је важна пољопривредна култура кромпир, који је у фази зрења, али без влаге, кртоле су мале и неквалитетне. На удару суше је и грах, биљка која је у фази цвјетања и формирања махуне.

Засађење саднице купуса се на њивама Спречког поља, али и у Семберији суше од врућине.

- Не знам, како год се узме, све се ломи преко леђа пољопривредника. Кромпир ће, сада је већ јасно издати ове године. Њему повратка нема. И остало поврће које се производи на отвореном, а нема система за наводњавање је у кризи. Ја имам срећу, да ми поред имања протиче поток чисте воде, још није пресушио и њиме заливам парцелу за производњу бураније. Код других људи, поврће се буквално суши - каже Хусеин Шестан из Лохиње Доње.

Стога је производња поврћа у пластеницима с наводњавањем спас на овим тропским врућинама, али понестаје воде и у водоводним цијевима, а у бунарима се драстично смањује.

Оно што забрињава је стање у којој се налази кукуруз, стратешка култура за производњу сточне хране-силаже.

Храна за стоку

Фармери који у својим фармама имају десетине грла већ су се нашли у безизлазној ситуацији, јер је јасно да ће приноси кукуруза бити за 50 посто мањи него прошле године, а ако се овај сушни период настави, стање може бити и горе.

Хасо Камберовић из Градачца који има 50 грла је, у најмању руку, забринут.

- Овако дуг сушан период, за нас је као временска непогода, јер нам је у тешко стање дошао кукуруз, без кога нема силаже, основне хране за стоку. Сјеме, гнојиво, средства за заштиту, гориво за обраду прољетос су поскупјели, а сада кукуруз уништавају суша, па и град. Све се окренуло против нас. Ако ово вријеме потраје, велики број фарми ће се затворити, а онда долази у неприлику мљекаре и грађани, јер би цијена млијека тада скочила - каже Камберовић.
Цијене на пијацама

Да је суша умањила приносе поврћа, говоре и цијене на пијацама.

Тако цијена килограма плавог патлиджана је изнад 2,5 КМ, килограм бијелог лука је 8 КМ, парадајз 2 КМ...

 

Аваз


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.