Пољопривредници дефинитивно излазе на улице... Блокираће границе

Ништа од договора

T.Čalić / 23. април 2021

"Надлежне институције нису ништа учинили како би заштитили домаће пољопривреднике и произвођаче, нису подржали увођење заштитних мјера на увоз одређених производа из замаља ЕУ, тако да су нас присилили  да изађемо на улице и гтранице 4. маја. Став је ово и удружења из оба ентитета", потврдио је за БУКУ Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача у БиХ.

Како појашњава коронавирус је имао великог утицаја и на пољопривреду, како у Европи тако и код нас.  Пала је И куповна моћ становништва, а Европа вишак производа жели да 'прогура' негдје и нашла је плодно мјесто у БиХ, те су пољоприврденици тражили да се заштити домаћа производња увођењем прелевмана и царина. Међутим безуспјешно.

Министар вањске трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је јуче да министри из ФБиХ на сједници Вијећа министара нису подржали информацију о подузетим мјерама ради активирања заштитних клаузула Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ. Кошарац је одбацио аргументацију колега из ФБиХ када кажу да се противи Еуропској комисији увођењем привремених мјера или евентуалним измјенама ССП-а, преноси Срна.

Подсјетимо, одлука о увођењу прелевмана и царина на свјеже и расхлађено свињско и говеђе месо већ једном је пала на сједници Савјета министара БиХ, а један од разлога, како је објаснила Бисера Турковић, министарка спољних послова БиХ, био је да та одлука није прошла прописану процедуру по Споразуму о стабилизацији и придруживању.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.