Пољска: Пријетње отказима због борбе за женска права

Пољска влада циљано санкционира активисткиње и организације за женска права, доводећи женска права и сигурност у ризичан положај, пише Хуман Ригхтс Wатцх у данас објављеном извјешћу.

BUKA portal / 06. фебруар 2019

 

Више од двије године након првих масовних просвједа против ограничавања приступа абортусу, владајућа странка Право и правда (Праwо и Спраwиедлиwоśћ, ПиС) врши нападе на права жена кроз рације у уредима разних организација, ускраћивање средстава, анти-феминистичке кампање и дисциплинске мјере.

Извјешће насловљено "Владин дах за мојим вратом: напади на права жена у Пољској", документира како је, од доласка на власт 2015. године, тренутна влада свој фокус усмјерила на организације за женска права путем рација и дефундирања , често без упозорења и јасног образложења.

Хуман Ригхтс Wатцх утврдио је да су владине агенције уцјењивале запосленике/це који/е подржавају просвједе за женска права или сурађују са женским организацијама пријетећи им дисциплинским поступком или отказом. Наведене поступке влада претежито оправдава заштитом пољских 'традиционалних вриједности' које, како тврде, феминизам 'опасно угрожава'.

"Многи/е активисти/киње нашли/е су се на мети само зато што помажу жртвама злостављања или подржавају основна права на репродуктивно здравље и мирне просвједе." наводи Хилларy Марголис, истражитељица за женска права у Хуман Ригхтс Wатцху.

Након масовних просвједа који су су започели у листопаду 2016., а које су постали познати као #ЦзарнyПротест (Црни просвјед) и #СтрајкКобиет (Женски штрајк), услиједили су бројни полицијски претреси.

Центар за женска права у Центерóдźу, који пружа подршку женама које су преживјеле насиље полиција је у листопаду 2017. након чега је услиједило драстично 'резање' доступним их средстава. Анна Гłогоwска-Балцерзак, координаторица центра, изјавила је да наведено резултирало значајним смањењем могућности пружања услуга изван града. "Имали смо клијентице из цијеле регије", рекла је. "Сада имамо само једну групу подршке у једном малом градићу."

Губитак финанцијске подршке довео је до тога да су организације морале смањити број запослених, смањити подручје које својим радом покривају те драстично смањити лепезу доступних услуга за жртве обитељског и другог родно увјетованог насиља, остављајући тако многе жене без потребним их склоништа, правне или психолошке подршке.

"Неке жене остају са својим насилним партнерима јер немају камо отићи.", наставља Гłогоwска истичући катастрофалне посљедице које владине санкције имају на жене.

Осим одузимања новчаних средстава организацијама, влада је такођер блокирала пружање свеобухватне едукације о сексуалном и репродуктивном здрављу, а многе жене и дјевојке активно се одвраћа од тражења било какве помоћи.

Неке активисткиње доживјеле су застрашивање и нападе због борбе за женска права, укључујући судјеловање у мирним просвједима или сурадњу са организацијама које раде на побољшању статуса женских права у земљи.

Многе жене наводе да је њихово запошљавање у јавном сектору сада угрожено, а међу њима су и три учитељице те једна равнатељица школе које су подвргнуте дисциплинском поступку, иако легитимни разлози за икакве дисциплинске мјере нису пронађени.

Еуропска унија (ЕУ) и њезине државе чланице требале би Пољску сматрати одговорном за неуспјех у проведби политике ЕУ о једнакости, женским правима и насиљу над женама, укључујући Директиву о правима жртава, наводи Хуман Ригхтс Wатцх осуђујући поступке пољске владе. ЕУ би такођер требала осигурати приступ средствима пољским организацијама за права жена.

"Пољска влада кажњава не само активисткиње и организације, већ и жене које се на њих ослањају за помоћ", наставља Марголис. "Допуштање нечег таквог шаље опасну поруку да жене не могу рачунати на ЕУ да их заштити."

Преузето са портала Либела


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.