ПОЛОЖАЈ ЖЕНА НА ТРЖИШТУ РАДА У БИХ: Само једна трећина од укупног броја новозапослених у 2020. години су жене

Жене у Босни и Херцеговини и даље су недовољно заступљене и дискриминиране у многим сферама од политике до пословања и тржишта рада.

M. Isović Dobrijević / 15. јануар 2022

Foto: BUKA

 

Један од закључака из извјештаја о истраживању положају жена на тржишту рада, који је настао крајем прошле и почетком ове године, указује да су на нивоу економије БиХ жене чиниле 37 посто од укупног броја новозапослених радника, те да је највећи проценат новозапослених жена у прерађивачкој дјелатности и трговини.

Само једна трећина од укупног броја новозапослених у 2020. години су жене, један је од главних налаза извјештаја  „Жене на тржишту рада у БиХ“ који је Агенција за рад и запошљавање БиХ представила прије у новембру проше године у Сарајеву. Извјештај је урађен у оквиру пројекта Европске уније који пружа подршку заводима за запошљавање за унапређење активних мјера запошљавања и развој стратегија запошљавања у Босни и Херцеговини за који је Европска унија издвојила преко 1.2 милиона еура бесповратних средстава.

„Жене у Босни и Херцеговини и даље су недовољно заступљене и дискриминиране у многим сферама од политике до пословања и тржишта рада. То се сада чини још важнијим јер истраживања показују да су жене, уз постојеће родне неједнакости,  још рањивије због посљедица ЦОВИД-19. ЕУ наставља пружати подршку институцијама тржишта рада у Босни и Херцеговини како би изградиле своје капацитете и направиле помак у раду у складу са стандардима Европске уније,“ истакао је Гианлуца Ваннини, шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу, Делегације Европске уније у БиХ.

Циљ извјештаја је сагледавање ситуације у погледу изазова са којим су се послодавци суочавали у 2020. години. Укупно је анкетирано преко 2.400 послодаваца на нивоу Босне и Херцеговине, а у узорку доминирају мала предузећа са готово 80 процената, што и најбоље осликава стварно стање у економији. Средња предузећа чине 15, док велика тек нешто више од 5 процената.

„Анализирајући утјецај пандемије ЦОВИД-19 на тржиште рада, можемо рећи да је женска радна снага значајно погођена смањењем економске активности. Резултати ове студије указују на потребу да се одговарајућим политикама и кроз образовни систем, промовише један иновативни приступ и однос према женској радној снази“, рекао је мр. Муамер Бандић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ.
 
Извјештајем се показало да су највише погођена занимања током пандемије међу женама трговац, шивач и обућар, која носе више од половине прекинутих уговора.

„Овај извјештај ће помоћи креаторима политика, посебно заводима за запошљавање, да својим активним мјерама запошљавања, адресирају изазове са којима се жене сусрећу. По први пут се на једној јединственој методологији провело истраживање за израду детаљног извјештаја о раду“, истакао је др. Ранко Маркуш, руководилац пројекта.  

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.