Помама за радницима: У Херцеговини траже конобаре, трговце… Дневница и до 100 марака

Траже се радници

BUKA portal / 14. јануар 2020

 

Друштвене мреже посљедњих дана пуне су огласа у којима послодавци траже раднике. Ријеч је о радним мјестима диљем Херцеговине (Љубушки, Међугорје, Мостар, Чапљина…), пише Вечерњи лист

Бројни проблеми

Када је ријеч о радницима за којима је тренутачно помама, то су: конобари, шанкери, кухари, трговци, собарице и спремачице, као и радници у грађевини. Недостатак радне снаге присилио је послодавце и на давање већих плаћа те се тако у огласима одређених твртки које потражују дјелатнике, уз стабилно радно мјесто, нуде дневнице које износе и 100 конвертибилних марака.

Тако твртка Малијос из Мостара тражи два радника у производњи ПВЦ и АЛУ столарије, и то по цијени од 8 до 12 конвертибилних марака по сату. За осмосатно радно вријеме у овој твртки радник може зарадити од 60 до готово 100 конвертибилних марака.

Етно село Херцег из Међугорја тражи пет радника, од чега једну домаћицу, три собарице те једну чистачицу. И ова твртка нуди добре увјете рада те могућност професионалног напретка и унапрјеђења.

Дом за старе и немоћне “Грубишић” из Љубушког у потрази је за медицинском сестром или техничаром, а у огласу је наглашено како су отворени и за пријаве из других жупанија.

Више бутика и сувенирница на подручју Међугорја тражи продаваче. Једини увјет је познавање неког од страних језика (толико да се може споразумјети с купцем).

Међугорје вапи и за кухарима те помоћним радницима у кухињи, као и собарицама.

Наиме, сезона само што није почела, а раднике се све теже проналази. У проблемима су и власници угоститељских објеката диљем Херцеговине.

Конобари, кухари, шанкери (који се нису одселили) полако се спремају за сезону изван Босне и Херцеговине, гдје им се нуде знатно виша примања и бољи увјети рада.

Сусједи

Наиме, већ годинама у сијечњу и вељачи у градове диљем Босне и Херцеговине долазе представници разних хотела из Хрватске у потрази за радницима, нудећи им увјете рада којима је тешко одољети.

Прошле године Републици Хрватској недостајало је 20.000 радника само у туризму, а ове године очекује се како ће тај број бити и већи. Онима који немају увјете за рад у Хрватској, отворена су врата тржишта Црне Горе, која такођер у прољетним и љетним мјесецима вапи за овом врстом радне снаге.

Бројни стручњаци већ годинама упозоравају како ће БиХ доћи до ситуације када ће, колико год то апсурдно звучало, морати увозити радну снагу будући да се туризам и угоститељство у овој земљи све више развијају, а не постоји довољан број образовних установа које би школовале кадрове којих мањка на тржишту.

Наиме, отварањем већег броја угоститељских, али и грађевинских школа, те усмјеравањем младих људи на ову врсту образовања дошло би до коликог-толиког баланса на тржишту рада.

С друге стране, смањио би се број оних који старост дочекују на заводу за запошљавање без иједног дана радног стажа, јер су се изабрали школовати за занимања којима је тржиште рада у Босни и Херцеговини презасићено.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.