Поништена дозвола за хидроелектрану на Касиндолској ријеци

СПОРНА ПОСТРОЈЕЊА

BUKA / 19. септембар 2021

Окружни суд у  Бањалуци је донио пресуду којом се поништава еколошка дозвола за градњу мини хидроелектране Слапи на Касиндолској ријеци. Окружни суд у Бањалуци уважио је тужбу Ресурсног Аархус центра којом је истакнуто да је прекршен закон приликом издавања претходне еколошке дозволе за ову мХЕ.

Према пресуди, Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије РС је дужно да у року од 30 дана донесе нови управни акт уважавајући правно схватање суда и примједбе суда у погледу поступка.

“Ова пресуда је стигла у право вријеме и за нас представља још једну ВЕЛИКУ побједу над неправилностима и незаконитостима у случају изградње 3 мХЕ на Касиндолској ријеци. Управо док чекамо одлуку Врховног суда на основу упућене жалбе Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије на првостепену одлуку Окружног суда у Бањалуци у случају поништења еколошке дозволе за мХЕ Самар, добили смо још једну потврду да су наше сумње оправдане. Очекујемо од свих надлежних институција да све наредне одлуке доносе у складу са овом пресудом те поштујући законе и прописе. Ми смо се већ обраћали Министарству просторног уређења, грађевинарства и екологије и Комисији за концесије те их сада и јавно позивамо да нам одговоре и да закажу састанке како бисмо их упознали са стварним стањем натерену”, истиче Сара Тушевљак, представница неформалне групе грађана Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци.

Подсјећамо, већ неколико мјесеци водимо борбу за заустављање изградње 3 мини хидроелектране на Касиндолској ријеци због незаконитости и процедуралних пропуста.

Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру прошле године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’.  Након тога, Окружни суд у Бањалуци је донио пресуду којом се поништава еколошка дозвола за градњу мХЕ Самар након чега су заустављени радови на изградњи те мХЕ. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.