ПОНОВО ДОСУЂЕНО: Републички штаб за ванредне ситуације није државно тијело, грађани нису смјели бити кажњавани!

Након Основног суда у Приједору, Основни суд у Бањалуци досудио је да Републички штаб за ванредне ситуације није државно, већ савјетодавно тијело.

BUKA / 09. јун 2021

О новој пресуди Основног суда у Бањалуци говорио је одборник Иван Бегић.


"У овом документу је Основни суд у Бањалуци рекао да Републички штаб за ванредне ситуације не може да доноси одлуке које је до сада доносио и да се ти акти које је доносио стављају ван снаге. Овдје се каже да је Законом о заштити становништва од заразних болести у глави 6 овог Закона надлежност Министарства здравља РС, па самим тим и скупштина јединица локалне самоуправе. Штаб којим је командовао премијер Вишковић није могао да уведе полицијски час, није  могао да уведе ограничења кретања и забрану рада угоститељским објектима, да каже колико ће људи бити на јавним скуповима итд. Све одлуке овог Штаба су незаконите и нелегитимне и ја позивам све грађане Републике Српске који су платили казне на основу одлука Штаба за ванредне ситуације да поднесу тужбе и да траже да им се тај новац врати. Такође позивам све грађане којима су изречени прекршаји да те прекршаје не плаћају, већ да траже судске одлуке о тим прекршајима" рекао је Иван Бегић. 

Он је рекао како је на тај начин поступио један бањалучанин и добио је пресуду коју је Бегић представио јавности. 

"У овом документу пише да Основни суд у Бањалуци каже да је Републички штаб донио закључак, а тај Штаб је само оперативно стручно тијело Владе РС, те није орган које може у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести доносити мјере за спречавање, сузбијање и елиминацију заразних болести за подручје РС, односно јединица локалне самоуправе градова и општина" рекао је Бегић.

Он је позвао Владу РС да одржи 89. сједницу овог Штаба и на њој поништи постојање овог Штаба и да Влада РС донесе одлуку којом ће грађанима који су незаконито и неуставно кажњени вратити тај новац. 

Подсјетимо да је раније Основни суд у Приједору ослободио одговорности лице које је прекршајно кажњено због кршења забране кретања за вријеме полицијског часа у Републици Српској а на основу Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације.

Иначе, Републички штаб за ванредне ситуације тијело је које је састављено зарад ефикасније борбе против вируса корона и на његовом челу је премијер Републике Српске. Овај штаб између осталих доносио је низ наредби који се тичу забране кретања И мјере увођења полицијског часа у Републици Српској.
 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.