ПОПУЛИЗАМ ИЛИ… Посланицима плата 958 КМ?! Из СНСД најављују: Нема више дуплих примања!

Смањење примања свим посланицима у Народној скупштини и то на висину просјечне плате у РС.

Milovan Matić / 31. јул 2020

Ово је приједлог Партије демократског прогреса (ПДП), из које траже да се на овај начин народни посланици солидаришу са грађанима које је погодила економска криза проузрокована пандемијом вируса корона.

Сигурно би било занимљиво видјети народне посланике, чије плате прелазе 2.500 КМ, како се сналазе са 958 КМ мјесечно. 

Иако је и просјечна плата за многе грађане Републике Српске само сан, за народне посланике ово би био велики ударац. 


Генерали секретар ПДП-а Милко Грмуша поднио је Иницијативу којом предлаже да плата посланика у Народној скупштини Републике Српске буде изједначена са просјечном платом у Републици Српској.

“Сад је тренутак да се покаже пуна принципијелност и смање плате данашњим посланицима на ниво просјечне плате у Републици Српској. Посланици ће тако бити мотивисани да раде жестоко како би се ојачала привреда и повећале плате већем броју грађана”, рекао је Грмуша.

Он додаје да политика не смије бити професија и средство за богаћење, а народни представници морају живјети животом обичних грађана како би заиста могли да их истински представљају.

“Ко жели да заради више, нека иде у реални сектор и прави новац и плаћа порезе, то је сасвим у реду. Али недопустиво је да политика буде основни извор високих прихода. Неморално је и безобразно у вријеме економско-социјалне кризе изазване корона-вирусом, кад многи људи губе посао или им се смањују плате, да су финансијски једино неоштећени политичари и они које бира и плаћа народ”, рекао је он.

Ипак, знајући да је велики дио посланика већ накачен на буджет у разним другим институцијама, јавним предузећима или установама, много прикладније би било донијети измјене закона које би ограничиле овакву праксу. 

Тако бар тврде из супротног политичког табора, називајући иницијативу ПДП-а популистичком причом пред локалне изборе.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић за БУКУ каже да су они добили иницијативу ПДП-а, али да је не намјерава подржати, јер је она настала из жеље да се испромовишу појединци пред локалне изборе и скупе јефтини поени. 

Он наводи да у СНСД-у припремају другачију иницијативу, која ће на много бољи начин направити уштеде у буджету, а које се односе на примања народних посланика. 

„Стигао је њихов допис у клуб и упознат сам са том иницијативом. Увијек ме зачуди када овакви приједлози дођу из елитистичке партије као што је ПДП, из које већина посланика користи могућност да узима накнаду, односно имају двије или више плата из државне касе. Они имају два примања и ова прича коју сад покушавају да наметну је отворено популистичка. Посебно ако знамо да су је покренули на начин да су прескочили административну комисију“, рекао је Жунић и додао: 

„Овдје се жели од посланика направити неке милионере који не знају како живе грађани, иако већина нас живи народни живот. Истина, има и богатих, али то су већином људи који су били богати и прије него су сјели у скупштинске клупе“, каже он.

Жунић наводи да су се посланици његове партије већ солидарисали са грађанима и то самоиницијативно, док то нико из ПДП-а није урадио.

„Што се тиче одрицања у вријеме короне, ми смо се већ из СНСД-а одрекли дијела плата, док су управо посланици ПДП-а једини који су то одбили да ураде. Ми смо се и појединачно одрицали додатно примања да бисмо помогли неким људима које је погодила ова криза“, каже наш саговорник.  

Према његовим ријечима, примања посланика треба ограничити и смањити на други начин, а то је одузимањем права на плате по више основа из буджета, што ће управо направити његова странка.

„Ја нисам као Јелена Тривић која прима двије плате из буджета или Драшко Станивуковић којег финансира отац. Ово је све само популистичка прича пред изборе. Овакве ствари се не могу радити како то желе у ПДП-у и постоји неки нормалан ток. Ми смо већ припремили измјене Закона о сукобу интереса и ићи ћемо са тим да не може посланик да прима плату и из друге јавне институције, предузећа или установе. И за то ћемо тражити подршку и то ће бити широка прича која ће донијети и уштеде и промјене, а све без популизма“, казао је Жунић.

Занимљиво је да су претходно посланици владајуће већине одбили сличне приједлоге из опозиције, уз образложење да се некоме не може забранити да ради на више мјеста.

Али, ако би дошло до овакве измјене, према неким процјенама, могло би се запослити додатно око пет хиљада људи.
То представља огроман број у држави са великом незапосленошћу.  

Давор Шешић, народни посланик СДС-а, сматра да су сви ови приједлози добри, али и да то не смије остати само на причи. Како каже за БУКУ, вријеме је да се посланици солидаришу са грађанима, а криза коју је изазвала пандемија вируса корона је најбоље вријеме да се крене у то.  

„Уколико буде могућности да се стави на дневни ред једна таква иницијатива, мислим да је потребно да се подржи. Ми смо и раније говорили да треба скресати примања и да треба ограничити број примања посланицима. Начелно, ја то подржавам и тај приједлог би требало добро дефинисати, посебно због људи који имају више примања. А онда да се ограниче и смање примања посланика на просјечну плату у Републици Српској“, рекао је Шешић.

Он наводи да би таква одлука сигурно утицала на многе посланике да донесу одлуку да ли ће се окренути неким другим пословима или ће само бити професионални посланици. 

„Посао посланика и бављење политиком је професија, мада је то код нас подцијењено, јер се сви баве политиком и сви желе само да дођу до још једног примања. Треба видјети како се можемо солидарисати са нашим грађанима, па ако је то смањење примања на просјечну плату да се и то подржи и не треба тражити разлоге зашто да се то не уради“, рекао је Шешић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.