Попуштање мјера у БиХ: Стручњаци сматрају да се могло још причекати

Да ли смо поранили са наглим попуштањем мјера у Босни и Херцеговини. Надлежни наглашавају да корона још увијек траје и да је требамо озбиљно схватити.

BUKA portal / 22. мај 2020

Foto: N1

 

Већина грађана мисли да су мјере преурањене, али и да живот мора ићи даље. Стручњаци из области здравства става су да се са ублажавањем неких мјера могло још причекати.

Босна и Херцеговина у оба своја енитета кренула је са константним попуштањем мјера. Укинута је самоизолација, прорадили су многи објекти, све се полако враћа у нормалу. Питали смо грађане – да ли је попуштање преурањено?

Ево шта су нам казали у Источном Сарајеву:
"Ништа ти ја не знам. Можда и јест можда и није"
"Још је требало! (Н1: Зашто?) Зато што нисмо на таквом нивоу, нисмо толико свјесни"
"У дужем временском периоду смо затворени и ограничени, онда је и с разлогом попуштање мјера оправдано"
"Нису преурањене. Мислим да је све то сада ок. Живот је почео"

А ево шта су нам казали грађани Сарајева:
"Боље да се чувамо, него да нам се понавља шта је било"
"Видим и ови наши по граду, ја сам иначе пензионер, 50 посто људи не носи маску"
"Мислим да су требали још мало сачекати или да нису треба толико стриктно уводити или мало избалансирати"
"Ја апослутно нисам компетентан, тако да не би давао мишљење"

Они компетентни из федералног министарства кажу да корона још није завршена, али сви морају да прате шта раде сусједне земље, поготово када је отварање граница. Ситуација је увјеравају стабилна јер Федерација има испод 100 активних случајева. Додају да нису донијели укидање самоизолације и да је требало сачекати још седмицу или двије. Федерални штаб се одлучио на ову одлуку након што је то прије урадила Република Српска.

"С обзиром да се очекује велики прилив грађана из иностранства посебно због празника у БиХ. Мораммо рећи да нећемо моћи контролисати ситуацију што представља посебан епидемиолошки ризик. Понављам, нећемо моћи контролисати ситуацију, представља посебан ризик и велику могућност поновне заразе у БиХ", казао је Горан Черкез, помоћник министра здравста ФБиХ.

Министарство здравства Републике Српске поручује да раде епидемиолошко-инспекцијски надзор како би видјели поштовање и попуштених мјера. Појава нових жаришта је могућа тврде из министарства и грађани даље морају мислити на своју сигурност.

"Оно што је значајно рећи да ми епидемију држимо у потпуности под контролом. Имамо један линеаран раст који је много мањи у односу на претходни период. Можете то видјети по броју узорака који радимо и лица која су позитивна. Што је много важније имамо значајано смањење броја лица која су у болницама на лијечењу. То је оно што условљава наше размишљање када је у питању попуштање мјера", изјавио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске

Прекид мјера десио се без икакве контроле што су грађани схватили неозбиљно наводи епидемиолог Еднан Дрљевић. Дрљевић сматра да ћемо на јесен имати нову сезонску грипу и тешке упале плућа код старијих људи.

 "Не само да су преурањене, него се проводе без икаквих контролних параметара. Што је најгоре од свега, већ дуже вријеме како се попуштају мјере, што је можда и оправдано са аспкета економије, психологије итд. Међутим те мјере које се ублаже оне се апсолутно не контролишу. Тако да рецимо примјера ради, хоће да уведу да се игра Премијер Лига, а тренинзи који се спроводе има десетак дана апсолутно се не контролишу. То се ради стихијски без икакве контроле и то су све нови кластери у бити", истакао је Еднан Дрљевић, епидемиолог.

"Мислим да мјере нису преурањене, али не би требало попуштати у смислу ношења заштитне опреме, поготово маски свих пацијената који долазе на преглед у УКЦ. За особље се то подразумијева. И не може више чекати, живот иде даље, људи болују од других обољења, услуге се морају пружати", сматра Вахид Јусуфовић, директор УКЦ Тузла.

Препоруке надлежних свим грађанима Босне и Херцеговине су да ове годишње одморе проведу у својој земљи и да избјегавају путовања ван граница. Апелују и даље да се носе маске и чешће темељито перу руке.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.