ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕКОРД Никад нисмо имали мање студената и ученика у БиХ!

Остајемо без дјеце

T.Čalić / 01. јун 2021

Најновији подаци о броју уписаних студената и ученика у школској 2020/21 години на нивоу Босне и Херцеговине, показују наставак негативних трендова.

У односу на 2019/20 годину број уписаних ученика у основним школама смањен је за 5.902,  у средњим школама смањен је за 2.262, а студената на факултететима за 4.314.

Ако се посматрају кретања у односу на на школску 2010/11 годину онда имамо 61.369 ученика мање у основним школама, чак 38.884 ученика мање у средњим школама и  34.310 студената мање на факултетима.

Ове податке Агенције за статистику БиХ, сликовито је објавио у виду графике, макроекономиста Фарук Хаджић.

"Десетак година је брзо прошло. Апелујем по ко зна који пут на изабране дужноснике да схвате да је демографско нестајање проблем бр. 1 у овој држави и да сви заједно допринесемо да се ови негативни трендови успоре, а на крају зауставе, како не би гледали сличне показатеље и наредних година", поручио је Хаджић.

Већ деценијама овдје се рађа све мање дјеце, одлазе млади, одлазе стари, одлазе цијеле породице. Одлазе из државе која милује само своје политичаре и њихову родбину, и гдје се за оне који су се одлучили проширити породицу и имају троје и више дјеце издваја  цијелих 140 марака. Ако се овако настави прогнозе нису нимало сјајне- за 50 година ово ће бити земља старих људи, а за сто, двјеста или петсто година земља странаца.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.