Породицама особа са потешкоћама у развоју неопходна системска подршка

Породицама особа са потешкоћама у развоју неопходно пружити системску подршку, почети са раном инклузијом ових особа у друштво, као и учинити њих и њихове проблеме видљивим за цијело друштво.

BUKA portal / 14. мај 2019

У организацији Центра “Дајте нам шансу-Звјездице”, уз подршку УСАИД-овог Програма подршке маргинализираним групама (УСАИД/ППМГ), у Бања Луци је 13.5.2019. године одржана Регионална конференција “Једнакост значи квалитет”.

Основни циљ конференције био је окупити стручњаке из региона у области социјалне заштите, који су представили најбоље праксе у областима учења, рада, запошљавања и живота особа са потешкоћама у развоју.

У оквиру конференције представљени су модели рада Школе за основно и средње  образовање “Милан Петровић” Нови Сад и Центра за обуку, рад и заштиту Долфка Боштјанчич (ЦУДВ Драга) – Љубљана, те нови модел управљања социјалним услугама у Новом Саду.  Амбасадори осмијена из Љубљане представили су  терапијског пса у раду са особама са потешкоћама у развоју као нови модел рада са особама са потешкоћама у развоју.

На отварању конференције присутнима се обратио Питер Дафи, шеф УСАИД-ове мисије у БиХ, који је рекао да је потребно да локалне власти и невладин сектор треба да раде заједно како би се пружила боља подршка особама са потешкоћама у развоју и њиховим породицама.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић је отворио конференцију и том приликом нагласио да је Бања Лука спремна да на организован и системски начин приступи савременијем рјешавању свих питања везано за дјецу и особе са потешкоћма у развоју и њихове породице.

Стручњаци из региона су нагласили да рад и брига о особма са потешкоћама почиње од рођења и све услуге системски морају бити развијене од првог дана рођења дјетета са потешкоћама у развоју, те да га прате током раста и развоја као и старости. Приказани су различити модели управљања системом социјалне подршке, али им је заједничко ефикасно финансијско управљање, оријентисаност на стварне потребе корисника услуге и његове цјелокупне породице.

Модератор и стручни консултат конференције психолог Соња Станчић истакла је да је веома задовољна квлитетом презентованог материјала и оним што су учесници из Бања Луке и осталих градова Републике Српске и БиХ могли да чују и науче. Конференеција је имала за циљ да скрене пажњу и покаже нове трендове који би требали и да омогуће да родитељ дјетета са потешкоћама постане само родитељ и да  има прилику да проводи вријеме са својим дјететом а да сва подршка буде системски ријешена. Уз подршку и несебично ширење знања колеге из региона успостављени су контакти, договорени састанци и нови сусрети што би у наредном периоду могло резултирати новим услугама и системским рјешењима прије свега у Граду Бања Лука, а онда надамо се и шире.

 

Представници ЈУ Центар за социјални рад нагласили су како нема довољно услуга везаних за рану интервенцију, иако постоје меморандуми о сарадњи за рану детекцију и интервенцију.   Закључено је да је неопходна  обимнија континуирана рана интервенција као мјера која ће бити доступна свој дјеци без обзира у којој локалној заједници живе. Постојале су иницијативе обједињавања социјалних услуга на нивоу Града у јединствену установу која би користила  потенцијале наших партнера који већ пружају услуге. 
Организатор Конференције Жељка Перишић-Нинковић закључила је да је породицама особа са потешкоћама у развоју неопходно пружити системску подршку, почети са раном инклузијом ових особа у друштво као и учинити њих и њихове проблеме видљивим за цијело друштво.

Конференцији су присуствовали представници свих институција републичког и локалног нивоа које су усмјерене на обаст социјалне заштите и остваривање права, те школовања дјеце са потешкоћама у развоју, осим тога представници цивилног сектора из Града Бања Лука и других градова из Републике Српске и Босне и Херцеговине, представници стручне, академске и медијске јавности.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.