Породично насиље у изолацији: Кад те зидови властитог дома плаше!

Насиље над женама можете пријавити на СОС телефона за жене жртве насиља 1264

Maja Isović Dobrijević / 24. новембар 2020

 

Фондација Удружене жене из Бањалуке двадесету годину за редом обиљежава глобалну кампању „16. дана активизма против насиља над женама“. Ова кампања почиње сутра, 25. октобра, на Межународни дан борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра, на Међународни дна људских права.

„Ове године у фокус стављамо положај жена са искуством насиља за вријеме пандемије која је изазвана коронавирусом и истичемо значај одржавања сервиса подршке и помоћи доступних за жртве насиља“, кажу из Фондације Удружене жене Бањалука.

Додају да су жене које су жртве породичног и партнерског насиља у повећаном ризику од насиља, јер мјере налажу изолацију у породичним домовима које за жртве нису увијек сигурно мјесто и изолација са насилником може утицати на смањивање могућности за тражењем подршке.

„У том смислу ове године биљежимо повећано обраћање жена жртава насиља Фондацији Удружене жене за 20 одсто у односу на 2019. годину и већи обим проблема са којима су се сусреле, додатну материјалну кризу која доприноси немогућности изласка из насилне заједнице и смањену доступност помоћи и подршке у локалној заједници”, рекла је данас у Бањалуци Амела Башић Томић, координаторица Сигурне куће у овом граду.

Сигурна кућа је од почетка рада 2007.  године пружила помоћ за више од 750 жена и дјеце жртава насиља.

 

„Ове године Сигурна кућа пружила је уточиште за 40 особа, од тога 16 жена и 24 дјеце који су у кући боравили од пар дана, па до шест мјесеци, колико је и законом прописано“, навела је Амела.  

Према извјештају Фондације Удружене жене који је данас представљен јавности ове године забиљежен је и већи број позива према СОС телефону. Од почетка 2020. године до данас 1078 жена позвало је СОС телефон, а најчешће су се јављале жене од 35 до 50 година.

Према њиховим подацима, жене које су пријавиле насиље, најчешће су средње стручне спреме и незапослене, а трпиле су комбиновано насиље које је трајало од једне до пет година.

Бесплатно правно савјетовалиште и правну помоћ добило је преко 200 жена, а материјалну подржку 421 жена у виду новчаних давања и хуманитарних пакета који су обезбијеђени од хуманитарних донатора.

Босиљка Бошњак, помоћница министрице за породицу, омладину и спорт у Влади РС рекла је да је у РС од 1. маја ове године на снази нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској којим је насиље у породици квалификовано као кривично дјело.

“Према подацима из Министарства унутрашњих послова РС у прошлој години забиљежен је повећан број пријава у односу на 2018. годину за 14,4 одсто више. Наиме, запримљено је 1.178 пријава, према којима је насиљу изложено 1.438 особа. Према евиденцијама центара за социјални рад на подручју РС од укупно 1.146 запримљених пријава насиљу је било изложено 1.472 особе, за 8,6 одсто више него у 2018. години”, истиче она. Како још година није завршена немамо комплетан извјешатј за 2020. годину, а подаци за првих шест мјесеци ове године показују да је стање ове године отприлике на прошлогодишњем нивоу.

Према извјештају Министарства породице, омладине и спорта РС на основу података субјеката заштите у 90 одсто случајева починиоци насиља су мушкарци, а жртве су углавном жене.

Током трајања кампање "16 дана активизма против насиља над женама" настојаће ширу јавност упознати са тешком ситуацијом у којој су се нашле жене жртве насиља уличним акцијама и са два видео спота које ће емитовати на телевизијама и друштвеним мрежама.

СОС ТЕЛЕФОН ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА 1264

Фондација „Удружене жене“ Бања Лука има дугогодишње искуство у пружању психолошке подршке женама и дјеци жртвама насиља путем СОС телефона за жене жртве насиља који смо успоставили почетком 1997. године. Позивом на СОС телефон 1264, који је активан 24 часа, жртве насиља у породици или других облика родно заснованог насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама. СОС позив је бесплатан и анониман уколико особа која тражи помоћ то жели. Позивом на СОС телефон такође можете пријавити насиље или добити информације и савјет како помоћи женама и дјеци жртвама насиља у вашем блиском окружењу.

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.