БЕЗНАЂЕ, УГРОЖЕНОСТ, КРИМИНАЛ, КОРУПЦИЈА... Погледајте шта највише брине грађане БиХ и региона

Аларм је одавно упаљен

Tatjana Čalić / 12. јул 2021

Неизвјесност и угроженост главне су бриге грађана Балкана, а то је наизраженије у Босни и Херцеговини, показује седми по реду Балкан барометар.

Заправо у свим категоријама, од економске ситуације па до вјере у потезе које вуку владе за добробит становништва, грађани наше земље су се показали као највећи песимисти.

Тако БиХ у поређењу са осталим земљама региона има највећи број становника незадовољних економском ситуацијом- чак 63%, што би, наводи се и у истраживању, требао бити аларм владама да се што хитније ухвате у коштац са проблемима који очигледно притискају грађане.

Такође, БиХ, је једина земља у којој песимисти надмашују оптимисте када је ријеч о вјеровању у лични финасијски напредак у наредних 12 мјесеци, али су исто тако и водећи песимисти у регији када је ријеч о искораку националне економије у наредних 12 мјесеци.

Истраживање је показало да је међу становништвом региона распрострањен скептицизам и да не вјерују напорима својих владина да ће заштитити људе од губитка посла током пандемије. Све у свему, 39% се не слаже да њихове владе раде довољно, 34% је неутрално, а 18% мисли да чини довољно. Опет, Босна и Херцеговина (57%) је најпесимистичнија, за разлику од Србије (23%).

И док у већини земаља као највеће проблем испитаници наводе незапосленост и економску ситуацију, у нашој земљи у врху проблема наведени су и криминал и корупција.

Ови подаци, каже за БУКУ Славиша Раковић предсједник Одбора за привреду и финансије СДС-а, нису изненађење, јер, било научно или по осјећају, стварност у БиХ није ни обећавајућа нити подстицајна.

"Већ деценију и по се развој одвија линеарно и достиже свој плафон, мало је нових, сигурних радних мјеста, а јавни сектор који служи масовном запошљавању је недовољно велики да задовољи све потребе. То је један од разлога зашто су и примања релативно ниска и може се рећи најнижа у региону. Све скупа грађане вјероватно највише брине одсуство перспективе што је изражено и у одласку у иностранство или миграцијом према Србији", закључује Раковић.

Његово мишљење у великој мјери дијели и економиста Фарук Хаджић: "Управо због таквих ставова и стварне перцепције стања у држави, а не како политичари покушавају приказати, имамо масовно исељавање становништва посљедњих година. Грађани једноставно не вјерују ријечима политичара, који то потврђују сваки дан кроз свој (не)рад, а можда најбољи примјер је директна набавка вакцина, гдје нису успјели осигурати вакцине у кључном тренутку за грађане, када се пандемија смирила".

Додаје да је већ свима сасвим јасно, да ако се настави овим темпом, ни будућност није баш оптимистична, јер још увијек нису покренуте кључне економске реформе које струка годинама заговара, што може довести до још масовнијег исељавања у наредним годинама. Најбољи доказ какву економску политику воде наше власти, појашњава, јесте да се нису никада састали и договорили кључне економске циљеве које желе остварити у одређеном периоду, те да у складу са тим користе инструменте који су им на располагању.

"Ситауција се наравно може промијенити, ако би се вратио оптимизам и повјерење, уз проведбу кључних реформи", јасан је Хаджић.

А оптимизма и повјерења нажалост нема. Нема им ни назнака.

Најбоље то показује податак да тренутно  чак 71 посто младих са западног Балкана жели отићи радити и живјети вани!

"Упитани би ли жељели отићи из своје економије и живјети и радити у иноземству, 71 посто младих је одговорило да би. То би требао бити знак за узбуну за лидере Западног Балкана, али и за све нас који се бавимо регионалном сурадњом", рекла је у Охриду на представљању Балканског барометра 2021. Мајлинда Брегу, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ).

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.