Послали су питања о злостављаном дјечаку на 7 адреса и добили само један одговор

Је л' вам сад јасно где живимо?

BUKA portal / 06. децембар 2018

Прошле недеље редакција НОИЗЗ-а је послала питања свим институцијама које посредно или по тематици имају везе са дечаком, 11-годишњом жртвом породичног насиља. Данас нам је стигао одговор Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Случај дечака ког мајка туче, прети му ножем, вређа, без икаквог помака траје већ осам година. После исцрпне документације у коју је НОИЗЗ имао увид захваљујући емисији "Живот прича", послали смо питања на седам адреса - премијерки, председнику Србије, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству правде, Министарству просвете, Медицинском факултету и УНИЦЕФ-у.

Питања која су послали свима су:

1. Ко је судија која је рекла да јој "не пада на памет да саслуша дете" и како ће одговарати због тога?

2. Тужиоци, објасните реченицу "насиље у породици није кривично дело које се гони по службеној дужности?" Ко то после исцрпних извештаја лекара о повредама детета, полиције која је интервенисала, извештаја вештака, није установио "умишљај код мајке" због чега је тужба против ње одбачена?

3. Када полиција поднесе пријаву против мајке због насиља у породици, а суд је одбаци, значи ли то да полиција није меродаван орган за процену насиља?

4. Ко су радници ЦСР који су пошто је дете рекло да неће код мајке, а она тражила да се примене репресивне мере физички гурали дечака низ степенице, угурали га у кола, претили да ће ићи у хранитељску породицу? Ко је члан обезбеђења који је држао оца у канцеларији док се то дешавало физички га спречавајући да изађе и помогне свом детету? Да ли ће и како ови људи одговарати јер су и сами извршили насиље над дететом?

8. Зашто поступак о додели старатељства оцу траје већ четири године упркос доказима о насиљу које дете трпи?

9. Ко ће реаговати поводом скандалозног закључка вештака Медицинског одбора из Новог Сада који су на основу видео снимка рекли да мајка никад није злостављала дете већ је била мало груба и који су установили да је физичко кажњавање детета кратак спој услед неповољне породичне климе? Хоће ли и како ти вештаци одговарати?

10. Када на основу одлуке полиције и тужилаштва дете бива измештено код оца, а полиција против мајке подноси кривичну пријаву за насиље у породици, како је могуће да суд оцу одреди казну затвора јер не жели да преда дете мајци?

11. Ко су именом и презименом људи из Центра за социјални рад коју су молбе оца да му помогну да се отпор детета према мајци елиминише, тумачили као очеву манипулацију и нису ништа урадили? Како ће одговарати?

Први одговор

Данас нам је стигао један одговор и то од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ево шта су нам написали:

"У вези Ваших питања под бројем 4. и 11., којима тражите имена стручњака органа старатељства који су се, по наводима оца детета и Ваших констатација из питања, понашали "непрофесионално и злостављали дете", обавештавамо вас да се лични подаци који се односе на стручњаке органа старатељства који су поступали у конкретном предмету налазе у надлежном центру за социјални рад и не могу се саопштавати медијима, као ни подаци о личним и породичним приликама који су поверљиви у складу са чланом 14. Правилника о организацији, нормативима и стандардима рада центра за социјални рад давати медијима. Информације у вези конкретног предмета, могу добити овлашћена лица, под условима и на начин прописан законом."

Је л' сад јасније кроз шта осам година пролази отац дечака и како је могуће? Имате ли утисак из одговора да се спроводи било каква истрага, провера, било шта? Да ли сте читали Бекетову драму о јунацима који чекају Годоа, особу која се никад неће појавити? Не морате ни да читате, већ је живите.

5. Зашто је захтев оца да се мајка лиши родитељског права одбијен као неоснован?

6. Зашто учитељица детета није реаговала када је дете пријављивало насиље већ га је изложила руглу и исмејавала га је пред одељењем? Како ће та жена одговарати?

7. Лекарски налази су говорили да су повреде на детету настале отвореном шаком, тупином, могуће коленом или лактом, предметом у замаху.... Апелација је одбацила оптужбе против мајке за насиље у породици. Дете остаје код мајке. Шта је онда насиље у породици?


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.