Послије 114 година дуге традиције, дочек Нове године на Тајмс скверу виртуелан; отказан и карневал

Традиционални дочек Нове године на Тајмс скверу у Њујорку који привлачи много посетилаца, биће отказан први пут након 114 година због пандемије коронавируса.

BUKA portal / 26. септембар 2020

 

Уместо тога биће организован виртуелни дочек Нове године на истом месту, који ће милиони људи широм света моћи да прате преко интернета, пише Њујорк пост.

Чувена кристална кугла и ове ће се, као и сваке године, спустити на Тајмс скверу и тако означити крај старе и почетак нове године.

Међутим, организатори напомињу да ће на Тајмс сквер бити пуштен ограничен број људи и то ради преноса дочека.

"Једина ствар која се неће променити јесте одбројавање у поноћ 31. децембра", рекао је Тим Томпкинс, председник компаније Тајмс сквер алијанс, која организује дочек у Њујорку.

Он је додао да ће полиција ове године направити кордон 31. децембра око Тајмс сквера како би спречили масовно окупљање.

Због коронавируса је одложен и чувени карневал у Рију. Наиме, школе самбе у Рио де Жанеиру одлучиле су данас да одложе чувени карневал, који је требало да се одржи у фебруару 2021. године, због пандемије коронавируса.

Школа Лиеса није саопштила нови датум фестивала, али је навела да то зависи од вакцине, преноси Ројтерс.

"Веома је тешко имати карневал без вакцине. Нема шансе да се карневал одржи у небезбедним условима", изјавио је председник Лиесе Жорге Кастањеира и додао да би карневал могао да буде одложен највише до јануара 2022. године, како не би пореметио наредни карневал.

Тринаест бразилских школа самбе током карневала парадирају на Самбодрому пред око 90.000 становника Рија, али и многобројним туристима из целог света, а датум одржавања мења се сваке године у зависности од римокатоличког периода великог поста.

Градска скупштина Рио де Жанеира требало би да донесе одлуку о уличним журкама које се обично одржавају током карневала, преноси АП.

Први случај коронавируса у Бразилу забележен је 26. фебруара, дан након завршетка карневала.

Скоро све школе самбе повезане су са радничком заједницом, а пре него што су школе почеле да се такмиче тридесетих година прошлог века, карневал се одржавао на улицама, да би осамдесетих година прешао на Самбодром.

Последњи пут карневал је био одложен за два месеца 1912. године због смрти тадашњег министра спољних послова и од тада одржавање свечаности није спречио ни Други светски рат.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.