Посљедњи интервју главног инжењера из "Чернобиља": "Није сјајно, али није ни страшно..."

Он је највјероватније најомраженији лик у једној од најпопуларнијих серија данашњице "Чернобиљ".

BUKA portal / 25. јун 2019

 

Анатолиј Дијатлов, инжењер који је приказан као главни негативац који је издао наредбу која је одвела до највеће нуклеарне катасртофе у то време, а касније је одбио да учествује у истрази.

Дијатлов је живео још само девет година након несреће, а годину дана пред смрт, тачније 1994. године дао је интервју који се недавно појавио на Јутјубу.

Разговор траје сат времена, а он је у њему говорио о околностима које су довеле до нуклеарне катастрофе. Интервју је прегледало више од 2,5 милиона људи, а коментар је оставило више од 16.000 корисника Јутјуба.

Међутим, већина њих има сличан коментар на интервју - "није сјајан, није ни страшан".

То је наиме, најпознатија реченица из целе серије коју је овај инжењер изговорио након експлозије, и након што су инжењери измерили количину радијације која је досегла максимум апарата за мерење.

То међутим, Дијатлова у серији није превише забринуло.

Прави Дијатлов је иначе 1987. године осуђен на 10 година принудног рада, а умро је 1995. године, само годину дна након што је дао овај интервју.

Он је означен као главни кривац, а све оптужбе одговорио је овако:

"Ове бесрамне лажи су ме разбиле. Немам никакву сумњу да су дизајнери реактора одмах открили прави узрок несрец́е, али су онда учинили све да гурну кривицу на операторе. "

Он је изјавио да се сећа сваког детаља у дану који је претходио и дану када је дошло до катастрофе.

 

Б 92


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.