Посљедњи смртни случај отворио нови кластер: Приватна компанија затворена, 23 особе послане у самоизолацију: Стратегија масовног тестирања креће

Када дође одговарајући контингент тестова, прелазимо на стратегију масовног тестирања - казала је Пилав

BUKA portal / 25. март 2020

Предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево (КС) Аида Пилав је казала да тренутно у КС, у бази одатака Завода за јавно здравство, има 1.633 особе којима је одређена мјера изолације, те да је у посљедњих 48 сати забиљежен податак о 207 особа које су изашле из изолације на препоручен начин, преноси Фактор.

- С обзиром на епидемиолошко стање и ситуацију, највише је у посљедњих 24 сата било упита у вези с повећаним бројем позитивних особа. Ми имамо још двије потврде од синоћ, од којих је једна била постпортем, од једне наше суграђанке која је нажалост преминула. У посљедњих 48 сати су се повећала епидеомиолошка жаришта, што значи да већ имамо отворених четири или пет кластера – изјавила је Пилав.

Епидемиолози у КС, поручила је, раде кластерисање и повећавају број контаката, а казала је да је посљедњи смртни случај отворио нови кластер.

 Ради се о једној приватној компанији која је јутрос затворена и за 23 особе је дата мјера самоизолације. Наши епидемиолози сада убрзано раде на томе. Ово је сценариј који смо ми очекивали – казала је Пилав.

 

У претходном периоду су Завод здравственог осигурања КС и Министарство здравства направили комплетно информатичко увезивање свих здравствених установа у КС, укључујући тријажне шаторе, микробиолошке лабораторије и апотеке тако да, тврди, постоји могућност за потпуно праћење људи који су у самоизолацији и праћење здравственог надзора.

- У току је неколико тестирања, тако да се ти резултати очекују у наредних неколико сати. Важно је напоменути да су у данашњим тестирањима контакти у вези с неколико кластера које пратимо – изјавила је Пилав.

Додала је да је склопљен уговор са микробиолошком лабораторијом, у којој ће се користити простор, апарати и кадар.

- Имамо солидан број тестова, што би нам могло помоћи да у наредном периоду идемо са интезивнијим тестирањем контаката. То је ствар коју смо ми ових дана заговарали и данас практично ријешили – казала је Пилав.

Нагласила је да тренутно у КС нема хоспитализираних пацијената у вези с коронавирусом, те да се очекује нова пошиљка тестова.

- Када дође одговарајући контингент тестова, прелазимо на стратегију масовног тестирања. Како се мијења епидемиолошка ситуација у свим земљама, сходно томе се мијења стратегија тестирања. Спремни смо да пређемо на ту стратегију тестирања. То се обично дешава када се у земљи нађе неколико кластера, односно неколико жаришта, као што је сад ситуација у КС. Ми смо били спремни за ту ситуацију – најавила је предсједница Кризног штаба.

Да би се избјегао долазак пацијената у домове здравља, донесена је одлука да се хроничне терапије не прописују на три, већ на шест мјесеци.

Директор Домова здравља КС Мехмед Кулић је казао да је јучерашња реанимација обољеле пацијентице у Дому здравља Илиджа била неуспјела, те да су синоћ подузете све хигијенско-епидемиолошке мјере у том Дому здравља и да је затворена амбуланта "у којој је кренуло све то".

- Што се тиче самог случаја ове пацијентице, она је неколико пута долазила у Дом здравља. Увијек је била у третману, имала је терапију за респираторне сметње, како основну тако и симптоматску. Међутим, у неколико наврата, што децидно стоји у записима које су правили доктори, није се могла установити епидемиолошка веза нити са неким ко је дошао са угроженог подручја нити са блиским контактом. У више посјета је провјеравана та епидемиолошка веза која није могла бити нађена - изјавио је Кулић.

Додао је да је "у нашем миљеу" могуће да се постфестум сазнају подаци који су били изразито важни.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.